Politici nemají takový vliv na ekonomiku, jak často tvrdí. Ekonom stírá fámy

15.07.2011 8:35

Ačkoli ve středu sociální demokraté ohlásili, že ve sněmovně při hlasování nezvednou ruku pro důchodovou reformu, objevují se hlasy i z jejich vlastních řad, že se vzdávají svého původního sociálního programu. Kritiku vyslovil na adresu současného vedení ČSSD exšéf strany Jiří Paroubek na webu VašeVěc.cz. Reagoval tak mimo jiné na nedávné vyjádření stínového ministra financí Jana Mládka, který připustil, že by i v případě vlády ČSSD zůstaly nadále poplatky ve zdravotnictví. A také přiznal, že by i v případě vedení státu sociálními demokraty byl schodek státního rozpočtu velmi podobný, s jakým počítá současná vláda.

Politici nemají takový vliv na ekonomiku, jak často tvrdí. Ekonom stírá fámy

Tato prohlášení, která pronesl Jan Mládek v rozhovoru pro HN, se zdají být v politice ČSSD průlomová. Ačkoli ostatní spolustraníci mlčí, bez komentáře se je rozhodl nenechat Jiří Paroubek. Podezírá totiž vedení strany z toho, že mění svůj program. 



"Jan Mládek se vyjádřil tak, že ČSSD možná nezruší zdravotnické poplatky, které zavedly a zavádí pravicové vlády. Přitom právě zásadní odpor proti narůstající spoluúčasti pacientů byl jedním ze základních kamenů volebního úspěchu ČSSD v krajských a senátních volbách v roce 2008. V rozhovoru pak Mládek relativizoval i další stávající programové postuláty sociálních demokratů a veřejnosti tím tak vyslal signál, že budoucí vláda ČSSD bude vlastně jen takou „soft verzí" vlády Petra Nečase. Fakt, že tento programový relativismus zůstal bez reakce vedení strany v čele s Bohuslavem Sobotkou, znamená jediné. Totiž že se skutečně zřejmě jedná o novou politiku ČSSD," poznamenal znepokojeně bývalý český premiér a také exšéf sociálních demokratů Paroubek.

Čtěte také:


Je fakt, že se v jistých rysech zřejmě skutečně ekonom a stínový ministr financí Mládek se současnou vládou a Miroslavem Kalouskem (TOP 09) shodne.

Mládek připouští, že i za vlády ČSSD by byl letos stejný deficit v rozpočtu

Mimo jiné uvádí, že existuje prý zhruba šedesátiprocentní šance, že to současná vláda dotáhne až do konce - tedy do řádných voleb v roce 2014. "Pokud bychom pak vládli my, určitě změníme parametry důchodové reformy, avšak druhý, kapitálový pilíř rušit nebudeme. otevřeme jej tak, aby lidé mohli přejít z jednoho fondu k druhému nebo se vrátí k průběžnému systému," říká Mládek. A skutečně i připustil, že by možná poplatky u lékaře i v době vládnutí sociálních demokratů zůstaly.

Čtěte také:


Už vloni v únoru to byl přitom také Mládek, kdo už před volbami prohlásil, že i sociální demokraté by museli v letošním rozpočtu škrtat - a to ne právě málo - zhruba 40 miliard korun. Proto se nabízí otázka, zda by nakonec, pokud by bývala ČSSD vyhrála a on se stal ministrem financí, nedělal vlastně to samé, co Miroslav Kalousek (TOP 09). To Jan Mládek sice odmítá, avšak jeho návrhy by zřejmě příjemné také nebyly.

Neškrtal bych jako Kalousek, šetřil bych v investicích

"Jako Kalousek bych neškrtal, to vím. Dneska už je totiž zřejmé, jak bylo neefektivní snižovat platy veřejných zaměstnanců, kteří obvykle velkou část příjmů zase rychle vracejí v přímých a nepřímých daních do systému. Já bych spíše prosazoval škrty v investičních akcích, protože tam je stále ten nekonečný problém korupce a předraženosti," uvedl Mládek v rozhovoru pro HN. A dodal další poměrně průlomovou informaci.

Totiž tu, že ČSSD by byla schopna udělat možná nižší schodek státního rozpočtu. Ovšem zřejmě jen v řádech desetin procent.

"Pan ministr Kalousek hřímal, jak velké zlo je veřejný dluh, ale hřímání skončilo po sečtení volebních hlasů. Teď už žádný velký tlak na snižování deficitů nezaznamenávám," podotkl Mládek.

Čtěte také:

ParlamentníListy.cz oslovily proto ekonoma Vladimíra Pikoru, aby rozsoudil to, do jaké míry má vůbec šanci ta která politická strana ovlivnit finančně chod země.

Je omyl, že politici ovlivňují ekonomiku země. Vlivy jsou globální, říká ekonom

"Je zvláštní, že je velmi rozšířeným omylem to, jak dalece mohou politici ovlivnit ekonomiku země. Pokud někdo tvrdí, že za jeho vlády ekonomika roste a za vlády toho druhého klesá, dost často to není pravda. Situace i u nás je totiž nejvíce ovlivněna globálním vývojem ekonomiky a událostmi, které se ve světě dějí. Pokud tedy ve světě nepřijdou nějaké zásadní, osudové a významné změny, i u nás žádnou katastrofu nečekejme. tedy pokud něco politici, kteří vládnou či budou vládnout, výrazně nezpackají," řekl pro ParlamentníListy.cz ekonom Pikora. 

Připustil však, že stav veřejných financí v naší zemi je špatný, a proto reformy budou nezbytné. "Jde o to, jak budou nastavené, ale v jádru lze již nyní říci, že by se jim nevyhnula žádná vláda. I když k nim však dojde, dramatické změny v dopadech na Čechy bych nečekal," dodal Vladimír Pikora.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…