Cikrt se zaručil: Dobrá léčba bude zdarma. Nebojte se

13.07.2011 14:32

Reforma zdravotnictví? Nesmysl, jen nesmělé krůčky, konstatoval Tomáš Cikrt, někdejší viditelný představitel reforem chystaných ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem. Podle něj je odpor levice a odborů vůči navrhovaným krokům současného vedení resortu zdravotnictví pod vedením Leoše Hegera jen politický. Nikoho tahle „reforma" nepřipraví o nároky, jaké měl dosud, míní Cikrt.

Cikrt se zaručil: Dobrá léčba bude zdarma. Nebojte se

„Já si myslím, že jsou to takové nesmělé krůčky. Takové absolutní minimum," zhodnotil reformu zdravotnictví Leoše Hegera, která tolik dráždí levici a odbory, které proti ní dokonce zorganizovaly v úterý protestní happening.

Agresivní odboráři poslali Hegera do pr... Pak došlo i na Kalouska

Žádná reforma, jen nutné minimum

"To, co prochází sněmovnou, je podle mého jen absolutně nejnutnější minimum. Opravdová reforma by musela sáhnout do zdravotního pojištění a nastavení pojišťoven," konstatoval Cikrt. Podle něj Hegerem předkládané normy jsou v základu návrhy, které vypracoval už Hegerův předchůdce Julínek.

Smělejší kroky, které by se daly nazvat opravdu reformou zdravotnictví, by měly změnit právní postavení pojišťoven. „A to tak, aby to nebyly jenom úřady, které jenom přerozdělují peníze. Aby měly více samostatnosti a více zodpovědnosti. Ty pojišťovny by samozřejmě měly mít nad sebou dohled nezávislý nad politiky. A měl by mezi ně být vnesen pluralitní systém, aby tu byly jasně pojišťovny státní a pojišťovny soukromé a ne tak jako dnes, kdy vlastně nejsou ničí," charakterizoval exmluvčí ministra zdravotnictví základní kroky „opravdové" reformy zdravotnictví.

SLEDUJEME téma zdravotnická reforma

Takto vydefinované pojišťovny by pak podle Cikrta měly mít zdravotní plány ze kterých si budeme moci vybírat. „Čili aby bylo jasné, že všichni budeme stejně dobře vyléčeni, ale měli jsme další možnosti vybrat si, co od svého pojištění očekáváme," doplnil.

Odpor proti Hegerovi je populistický

„Dnes v podstatě pan ministr předkládá tři zákony, které v základu byly připraveny už za ministra Julínka. Každopádně jde o jakési kodexy, podle kterých se bude zdravotnictví řídit, protože není možné, aby se řídilo zákonem o zdraví lidu z roku raz dva," tvrdí Tomáš Cikrt.

Ten hodnotí odpor proti krokům ministra Hegera jen jako populistický a politický. „Tam není absolutně nic, co by jakkoliv poškodilo pacienty. A taková ta obava - standard a nadstandard? Je naprosto neopodstatněná. V tom standardu je všechno, co vede k vyléčení pacienta. A nadstandard jen umožňuje, aby lidé postupně platili to, co je navíc, co neovlivňuje vyléčení pacienta, ale co ovlivňuje komfort v poskytování služeb," tvrdí Cikrt rozhodně.

Čtěte také:
Rath Hegerovi vmetl: Půjdete do důchodu s tím, že jste rozvrátil zdravotnictví
Rath řádil: Kvůli vládě nás budou léčit křenovými plackami
Profesor Keller: Budou vás léčit jako zvířata. Víc za peníze

Nemluvme o standardu, ale o nároku

Cikrt tak odmítá protesty odborů, že sněmovna přijala dělení standardu a nadstandardu bez toto, aby už bylo definováno, co do standardu či nadstandardu patří. „To je dobře, že je to prázdná schránka a chraň Bůh, aby ji naplňovali politici. Ty zákony mají jen stanovit, za jakých podmínek se schránka standardu a nadstandardu naplňuje. A její naplnění pak bude věcí společné práce odborných společností, pojišťoven, případně zástupců pojištěnců. A zde se bude hledat shoda," přiblížil Cikrt.

Související:

Podle něj je třeba si uvědomit, že vždy proti sobě budou stát moderní výdobytky medicíny a finanční možnosti systému. „A tady je třeba najít rovnováhu. Já proto nerad mluvím o standardu, lepší je mluvit o nároku. Pacient má nárok, aby se dostal k nejmodernější léčbě, když má například rakovinu. Tohle by měl být ten imperativ, kterým bychom se měli řídit," zjednodušuje Tomáš Cikrt.

Hledat zdroje, jinak budou pořadníky, i když půjde o život

Podle Cikrta je zkrátka důležité, že pokud lidé onemocní chorobou, která jim značně ztíží život, nebo je dokonce může zabít, aby byly peníze na jejich léčbu. „A o to půjde v dalších letech. A když se proto dnes nevytvoří podmínky, tak v příštích letech budeme na pořadnících, i když půjde o život," obává někdejší mluvčí resortu zdravotnictví.

Čtěte také:

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…