Důchodová reforma prošla ve sněmovně prvním čtením

13.07.2011 17:00

Zákony, které tvoří penzijní reformu, poslanci dnes odhlasovali v prvním čtení. Normy půjdou nyní do příslušných výborů. Poslanci o zákonech jednali přitom od rána. Projednávání se neslo ve znamení sporů koalice a opozice. Zatímco vládní poslanci změny hájí, opozice jim vyčítá hlavně to, že z nich budou mít prospěch jen bohatí lidé.

Důchodová reforma prošla ve sněmovně prvním čtením

Sněmovna po takřka celodenním projednávání schválila v prvním čtení důchodovou reformu. Opozice kritizuje zejména zavedení druhého pilíře, který otevírá možnost vyvádění peněz z průběžného důchodového systému do soukromých fondů.

Vládní reforma důchodů počítá s tím, že v druhém pilíři si lidé budou moci na individuální účty u soukromých penzijních společností od roku 2013 převádět ze státního průběžného systému tři procentní body ze sociálního pojištění. Podmínkou bude, že si k nim přidají ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

„Děkuji za propuštění všech tří tisků do druhého čtení," řekl k odsouhlaseným normám ministr financí Miroslav Kalousek.

S vládní reformou penzí nesouhlasí opozice a ani odbory a zaměstnavatelé. Stavějí se proti zavedení takzvaného druhého pilíře. Podle návrhu kabinetu by si člověk mohl část odvodů, které posílá do státního důchodového systému, převést dobrovolně do vlastního spoření u fondů. K tomu by musel dodat ještě určitou částku ze svého. Podle zástupců zaměstnavatelů je to ale jen další penzijní připojištění, které Česko už má. Odboráři zas tvrdí, že vyvedení části peněz státní systém oslabí a na důchody budou chybět prostředky. Oba sociální partneři navrhovali spíš zreformování nynějšího penzijního připojištění.

Čtěte také:

Opoziční ČSSD i odbory dále také kritizují, že zákon důchodovou věkovou hranici nestanovil a nechal ji otevřenou. Odbory už dřív požadovaly, aby lidé v těžkých profesích mohli do penze odcházet předčasně. Na předčasný důchod by jim mohly přispívat jejich firmy. Premiér Petr Nečas už dřív však uvedl, že dohoda je možná.

Vyvedeno by mělo být pět procent

Lidé nad 35 let se budou moci podle návrhu rozhodnout, zda z pojistného vyvedou tři procentní body do penzijních fondů a k nim přidají ještě dva procentní body ze svého. Penzijní společnosti budou muset spravovat jejich peníze ve čtyřech fondech - všeobecném, který má investovat do státních dluhopisů, konzervativním, vyváženém a dynamickém.
    

Lidé se budou moci rozhodnout do dosažení věku 35 let. Starší dostanou šest měsíců od spuštění systému na rozmyšlenou. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes poznamenal, že i on toto rozhodnutí v šesté dekádě svého věku učiní. Rozhodnutí už nebude možné změnit a další vstup nebo výstup z druhého pilíře nebude možný. Systém má začít fungovat od roku 2013.
    

Vláda počítá s tím, že po transformaci důchodového systému zůstane i penzijní připojištění, které by mělo tvořit vedle nového pilíře a současného státního průběžného důchodového systému třetí pilíř systému penzí. Toto připojištění upravuje návrh zákona o doplňkovém penzijním spoření. Ministr Drábek upozornil, že toto připojištění bude zdrojem pouze doplňkových příjmů.
    

Lidé, kteří si budou spořit minimálně 300 korun, by podle návrhu nově dostávali od státu měsíčně 90 korun. Nad třistakorunové úspory by za měsíc obdrželi 90 korun a 20 procent ze spořené částky. Pokud si člověk bude měsíčně spořit 1000 a více korun, bude od státu měsíčně dostávat 230 korun.

Poslanci o normách debatovali přes šest hodin

Debata trvala víc než šest hodin. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka například řekl, že spoření v důchodových fondech se vyplatí jen lidem s hrubými příjmy nad 40 tisíc korun měsíčně. Reforma je tak podle něho určena jen pro bohaté. Premiér Petr Nečas ovšem jeho tvrzení označil za lživé a stejně se zachoval i ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).

"To samozřejmě není pravda," reagoval Drábek na Sobotkova slova. Také Radim Vysloužil (VV) ujišťoval, že reformy jsou připravovány pro občany, a "nikoli pro pokladničky penzijních společností".

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…