Poslanci rozhodli, že v České televizi bude reklama jen na ČT2 a ČT4

13.07.2011 19:21

Poslanecká sněmovna schválila novelu, podle níž bude smět Česká televize vysílat reklamu pouze na kanálech ČT2 a ČT4. Výnosy z reklamy na druhém kanálu půjdou do Státního fondu kultury, ze čtvrtého pak na výrobu sportovních pořadů.

Poslanci rozhodli, že v České televizi bude reklama jen na ČT2 a ČT4

Reklama tak podle dnešního rozhodnutí Poslanecké sněmovny zmizí z ČT1 a zpravodajské ČT24. Tuto změnu obsahuje senátní novela zákona o ČT, která předpokládala zachování reklamy v České televizi kvůli financování fondu kultury a Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie. Proti tomu se ovšem postavily Nova a Prima. Sněmovnou schválenou novelu nyní posoudí Senát.

Limit pro množství reklamy na ČT2 a ČT4 má zůstat na současných 0,5 procenta vysílacího času. Na zbývajících dvou kanálech České televize by se reklama mohla objevit pouze v rámci vysílání kulturní nebo sportovní akce, kdyby šlo o nezbytnou podmínku k získání práv pro její odvysílání.

TV Barrandov je prý diskriminována

Stejně tak se nesmí objevit reklamní sdělení na internetových stránkách ČT a zakázán je teleshopping. Komerční televize Nova, Prima a TV Barrandov budou podle této novely odvádět dvě procenta svých ročních čistých výnosů z reklamy do fondu kinematografie. Třetí jmenovaná ale proti tomu protestuje a označuje takové rozhodnutí za diskriminační a ohrožující její rozvoj.

Proti snížení množství reklamy v ČT se postavilo i České sdružení pro značkové výrobky, pod nějž patří například firmy Danone, Unilever nebo Henkel. Svaz tvrdí, že to povede k ovládnutí 95 procent reklamního trhu komerčními televizemi Nova a Prima, které by pak diktovaly zadavatelům finanční podmínky.

Čtěte více:

Česká televize odvysílá videodokumenty disidentů z dob totality

Slovenský film Cigán platila ČT. Jandák se brutálně rozčílil

Novela o zákazu reklamy na ČT prošla druhým čtením

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…