Spor o důchody: Mládek varuje Maďarskem. Drábek vzhlíží k Finsku

13.07.2011 23:09

Podle slov ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka by se měla Česká republika svou důchodovou reformou přiblížit Finsku, Švédsku či Dánsku. Opozice ale varuje, podobný model použilo i Maďarsko, kde se reformy nesetkaly s takovým úspěchem.

Spor o důchody: Mládek varuje Maďarskem. Drábek vzhlíží k Finsku

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek varuje, že by Česko mohlo skončit s novou důchodovou reformou jako Polsko či Maďarsko. Tyto dvě země podle něj přecenily sílu druhého pilíře. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek mu ale kontruje - podobat by se ČR měla spíše Finsku, Švédsku či Dánsku, které „přistoupily zodpovědně k důchodovému systému".

„Vláda by se měla zamyslet a od toho neuvěřitelně arogantního nápadu odstoupit," varoval v ČT Mládek před druhým pilířem, v němž je obsaženo nepovinné spoření u soukromých fondů. Dokonce vyhlásil, že v případě schválení reformy založí ČSSD veřejný fond, který by soukromým konkuroval a zajistil by tak, aby nebyli odíráni lidé.

Související: Důchodová reforma prošla ve sněmovně prvním čtením

Opozice by vůbec byla nejspokojenější, kdyby dál fungoval průběžný důchodový systém. „Ten ale v horizontu 20, 30 let stačit nebude," předpovídá Drábek z TOP 09. Nyní se bude jednat právě i s opozicí na dalších věcech ohledně důchodové reformy. „Na principu se po debatě s opozicí nic nezmění, je to základ úpravy," je ministr nekompromisní.

Co si budou kupovat ty penzijní fondy?

S levicí se tak bude jednat o třetím pilíři, slovy Mládka opozice chce, aby nadále fungoval. Za výraz arogance vidí pilíř druhý, poukazuje například, že by důchodci mohli o peníze i přijít. „Co si budou kupovat ty penzijní fondy?" zmínil evropskou krizi a především finanční krizi Řecka.

„Před pěti lety byl svět ještě v pořádku," prohlásil dramaticky Mládek. Nyní podle něj už není možné určité kroky dělat, například ty, obsažené v důchodové reformě.

Čtěte více:

Důchodová reforma ČSSD: Potěší těžce pracující, firmy budou platit

Podrazácká reforma. Smekám před Kalouskem, nastoupil řečník Rath

A je to tady. Vdovám a sirotkům sebere vláda důchody, zuří ČSSD

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …