V budoucnu se bude povinně maturovat také z matematiky

14.07.2011 8:01

Budoucí maturanti nejspíš budou muset povinně skládat zkoušky z matematiky. Podle zjištění deníku MF Dnes podporují její zařazení mezi tři povinné předměty téměř všechny parlamentní strany.

V budoucnu se bude povinně maturovat také z matematiky

Místopředseda školského výboru Pavel Bém (ODS) označil matematiku za základní nástroj člověka k přežití. Nápad zařadit matematiku mezi povinné předměty podpořili také zástupci stran TOP 09, VV a ČSSD.

Dobeš: Zachovejme stabilitu ještě tři roky

Zatím se politici neshodli, kdy by studenti měli z počítání maturovat poprvé. TOP 09 navrhuje, aby se to týkalo už těch, kdo půjde letos v září do třetího ročníku na středních školách. Ministr školství Josef Dobeš (VV) by s tím počkal ještě tři roky.

„Chci stabilitu pro školy a studenty. Ještě tři roky budou maturity probíhat mechanicky - tedy na papírech, pak budou studenti skládat zkoušky na počítačích. V té době zaveďme povinnou češtinu, cizí jazyk i matematiku," navrhuje Dobeš.

Maturovat z matematiky už v roce 2013

„V novele školského zákona bychom rádi prosadili matematiku jako třetí povinný předmět vedle českého a cizího jazyka již od roku 2013," řekla deníku MF Dnes poslankyně Anna Putnová (TOP 09). Podle ní by v testech neměly být složité příklady. Mělo by se tedy jednat o test prověřující základní znalosti.

Kritici maturit by v budoucnu chtěli zrušit dvouúrovňový systém státní závěrečné zkoušky. Podle jejich představ by měla státní maturita pouze písemnou část. Ústní by si zařídily samy školy podle toho, jakého jsou zaměření a úrovně.

TÉMA: státní maturita

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…