Škromach pro Čro: Stávající penzijní fondy by zaniknout neměly. ČSSD na to dohlédne

14.07.2011 12:20

ČSSD a koalice se ve středu shodly na tom, že o některých bodech penzijní reformy ještě budou jednat na úrovni expertní komise. Tématem má být transformace třetího pilíře, tedy stávající důchodové připojištění, stanovení stropu věku pro odchod do důchodu a úpravu odchodu do důchodu u pracovníků v těžkých profesích. Stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach pro Český rozhlas k tomu řekl, že ČSSD bude prosazovat věk odchodu do důchodu 65 let.

Škromach pro Čro: Stávající penzijní fondy by zaniknout neměly. ČSSD na to dohlédne

Koalice včera prosadila ve sněmovně v prvním čtení tři zákony důchodové reformy. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka oznámil, že žádný z nich jeho strana nepodpoří a pokud budou po příštích volbách socialisté vládnout, změní některé parametry systému. Socialisté striktně odmítají především takzvaný druhý pilíř, tedy nepovinné individuální spoření lidí u soukromých penzijních společností.

Související: 

„Chceme jednat o tom, jestli se má věk odchodu prodlužovat přes dnešních 67 let. My bychom rádi, kdyby to zůstalo na 65 letech. Varianta je i taková, že se začne důchodový věk snižovat, pokud se nebude navyšovat věk dožití," řekl k tomu Českému rozhlasu (Čro) místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Sociální demokraté by rádi podle Škromacha prosadili, aby nezanikly stávající penzijní fondy, ve kterých nyní mají zhruba čtyři a půl milionu lidí úspory.

Věci veřejné chtějí v zákonech změny

„Chceme, aby tento systém nebyl ohrožen zavedením de facto konkurenčního systému, tedy kapitálového spoření. Aby lidé měli jistotu svých odložených peněz a jasné podmínky, zda bude státní příspěvek, příspěvky zaměstnavatelů, daňové úlevy," vysvětlil Škromach.

Možné povolební parametrické úpravy, o nichž hovořil Bohuslav Sobotka, se podle Škromacha týkají hlavně kapitálového spoření. ČSSD jej chce změnit tak, aby neovlivňovalo základní důchodový pilíř, a zároveň zkoumat možnosti, jak tento systém zrušit.

Rozhlas nakonec upozornil na to, že se zákon může ještě změnit. Věci veřejné chtějí totiž do norem prosadit jejich požadavek, aby na důchody rodičů mohli přispívat jejich děti. Tento návrh podle nich obsahuje koneckonců i koaliční smlouva.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…