Čeští pivovarníci už mají nový fond. Financovat má nové odrůdy

14.07.2011 13:34

Nový fond na podporu tuzemského piva bude mít zvláštní název. Podle Českého rozhlasu se fond bude jmenovat České pivo sládka Františka O. Poupěte. Financovat by měl z peněz členských firem, ministerstva zemědělství a evropských fondů projekty zaměřené na šlechtění odrůd sladovnického ječmene a chmele. Cílem je více propagovat kvalitní české pivo, které se vaří v České republice.

Čeští pivovarníci už mají nový fond. Financovat má nové odrůdy

Členy nového sdružení se stalo už několik pivovarů - Plzeňský Prazdroj, Budvar, Heineken, Sladovny Sufflet, skupina PMS. Čeští pivovarníci fond prý založili hlavně proto, že se mají odrůdy neustále obměňovat, protože mají limitovanou životnost, většinou kolem 10 až 12 let.

„Doposud šlechtění odrůd financovaly jednotlivé pivovary ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze. Fond by měl oslovit i jiné alternativní zdroje," zmínil k tomu rozhlas.

„České pivo je ochranné zeměpisné označení, registrované v Bruselu," podotkl vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Jan Hlaváček s tím, že by se mělo šlechtění financovat z Evropské unie anebo také ze zdrojů ministerstva zemědělství.

„My musíme vyšlechtit tu správnou odrůdu, která je pro České pivo vhodná, aby právě tomu pivu dala charakter, který má mít," dodal Hlaváček. Upozornil nakonec, že každá odrůda sladovnického ječmene vhodná pro výrobu Českého piva má omezenou životnost.

České pivo je specifické nejen technologií, ale i surovinami, ze kterých se vaří. Jestliže má pivo ochranné zeměpisné označení, musí mít minimálně z osmdesáti procent specifické odrůdy, které každý rok schvaluje Česká zemědělská a potravinářská inspekce, a musí mít i určitý podíl žateckého chmele. Pivo je tak chráněno proti náhražkám typu ječné slady a chmelové produkty, které značka České pivo nepřipouští.

Bernard: Chceme zamezit levným pivům z Polska

Podle Stanislava Bernarda, majitele rodinného pivovaru Bernard a místopředsedy Českého svazu pivovarů a sladoven, nejnovější aktivita pivovarníků směřuje i proti laciným dovozům zahraničních piv a to zejména z Polska na český trh. V loňském roce se totiž do Česka dovezlo téměř milion hektolitrů „ultralevého" piva.

Český rozhlas koncem června uváděl, že pivovarníci chtěli založit fond napřed pod názvem "České pivo - naše pivo", Založili proto kvůli tomu Sdružení na podporu českého piva, jehož členy jsou například také Český svaz pivovarů a sladoven, pivovary Plzeňský Prazdroj či Heineken, které patří do nadnárodních sítí, ale i české pivovary jako Bernard nebo Budvar.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…