Jsme na okraji Evropy. Díky vám, vzkazuje Nečasovi Zaorálek

14.07.2011 20:52

Jsme po roce Nečasovy vlády mimo evropské dění. Navíc nás prý vnímají jako euroskeptiky. Dalším povedeným kouskem pak bude ratifikace přistoupení Chorvatska k EU, která se hrozí stát další mezinárodní ostudou ČR, varuje pro ParlamentníListy.cz expert přes zahraniční politiku ČSSD a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

Jsme na okraji Evropy. Díky vám, vzkazuje Nečasovi Zaorálek

Vláda premiéra Nečase slaví v těchto dnech první narozeniny. Dárek v podobě hodnocení její činnosti od Lubomíra Zaorálka ale Nečase a šéfa Ministerstva zahraničí Schwarzenberga nepotěší. Rok vládnutí je totiž podle místopředsedy sněmovny především v oblasti diplomacie rokem úpadku.

"Bohužel, rok vlády Nečasova kabinetu znamená z pohledu zahraničně-politického rok úpadku pozice ČR v Evropě. Naše názory dnes nikoho nezajímají. Chápou nás jako stát, který se žádnými řešeními nepřichází. Jediné, co od nás ostatní diplomatické sbory očekávají, je další komplikace, kterou vymyslíme. To poslední je Lisabonská výjimka. Jsme troublemaker, který ani není schopen vysvětlit, o co nám jde," nebere si pro ParlamentníListy.cz servítky Zaorálek.

Odmítnutá koncepce zahraniční politiky:
Máme to, co vláda i Klaus "omlátili" knížeti o hlavu
Nečas a Vondra Schwarzenbergovi: Přepracuj plán zahraniční politiky

Topolánek byl prý nevyzpytatelný, ale v Evropě mnohem lépe vnímaný

Česku se podle poslance podařilo vystoupit z hlavní debaty o směřování EU a je chápáno jako stát, kterému o evropskou integraci vůbec nejde. Důvodem je prý příliš malá odolnost premiéra Nečase vůči přáním euroskeptické hlavy státu. "Topolánkova administrativa vystupovala směrem k EU mnohem loajálněji a konstruktivněji než Nečas a jeho ministři. Topolánek byl sice chápán evropskými politiky jako poněkud nevyzpytatelný, obávali se, co vymyslí. Rozhodně ale na ně nepůsobil dojmem člověka, který chce Evropu bořit," uznává expremiérův přístup Zaorálek.

Skepse Klause a Nečase vůči euru je pak prý dalším kamínkem do mozaiky zahraničního vnímání ČR. Místopředseda sněmovny nabízí srovnání s Polskem. "Poláci dnes říkají, že osud eura je životním zájmem Polska. Uvědomují si, že jejich národní měnu nelze v případě pádu eura udržet o moc déle než o pár týdnů a to samozřejmě beze zbytku platí i pro ČR. I to pomáhá vytěsňování ČR na okraj evropského dění a premiérovi to vůbec nevadí, to mě děsí," obává se Zaorálek.

Otto von Habsburg bojoval i za nás, míní Schwarzenberg

V Evropě národních států bychom byli na okraji dění

O to nezodpovědnější je údajně Nečasův přístup, o co víc je jasné, že se EU musí změnit. "Ona takhle opravdu pokračovat nemůže a já nepožaduji bezmeznou loajalitu, jak by se mohlo zdát. EU si tvrdou kritiku zaslouží. Jedním dechem je ale třeba dodat, že ten projekt je pro nás životně důležitý, jelikož nám dává šanci aktivně se účastnit evropského rozhodování. V Evropě velkých a malých států bychom takovou šanci nedostali," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Ostuda a nepochopení nejen na Chorvatských plážích

Další velkou výtkou v oblasti zahraniční politiky je záměr kabinetu Petra Nečase trvat na české výjimce z Lisabonské smlouvy, což je suspendování některých pasáží Evropské listiny základních práv. "Nečas podporuje Klause v tom, že v podstatě obešel český parlament a vymohl si něco ze své vlastní iniciativy a s čím by asi nesouhlasili. I důvod, kterým prezident argumentoval, tedy že je nutné takto postavit hráz žalobám Sudetských Němců, se ukázal jako zbytečná obava. Lisabonská smlouva platí, zatím bez výjimky a žádné žaloby nejsou," vyčítá vládě i Klausovi Zaorálek. Výjimka tak bude mít jediný dopad- omezení práv českých občanů například v oblasti sociální. Zaorálek má dojem, že možná šlo i o Klausův záměr.

Výjimka z Lisabonské smlouvy:
Vodrážka podporuje sudeťácké restituce, zlobí se senátor ODS
Nečas udělá radost Klausovi: Výjimku z Lisabonu prosazovat bude 
Zaorálek: Vyzýváme Vládu ČR, aby požadavek na tzv. výjimku z Lisabonské smlouvy odvolala 
Kníže přijme sudeťáka Posselta. Nečas ho vidět nechce

Navíc je prý velmi pravděpodobné, že výjimku některý ze států neratifikuje, čímž přestává platit. "Tady to chce pan Nečas spojit s hlasováním o vstupu Chorvatska do EU. Vzkázal nám jako opozici, že pokud nechceme ohrozit vstup Chorvatů do EU, tak budeme muset hlasovat i pro výjimku. Minimálně v Maďarsku a Rakousku ale budou hlasovat odděleně a příliš důvodů proč naši výjimku podpořit také nemají," upozorňuje expert ČSSD přes zahraniční politiku na možnou ostudu, kterou se prý Nečasův kabinet chystá na celoevropské úrovni způsobit. Nemluvě o vztazích s Chorvaty, které případné odmítnutí vstupu českými zákonodárci také příliš nepotěší. "Opět obdivuji Polsko, které z té výjimky ustoupilo a už ji nepožaduje," netají se obdivem k našim severním sousedům Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …