Sirotčí penzi by mohly mít i děti, které na ni nyní neměly nárok

14.07.2011 17:45

Sirotčí důchody by mohly od příštího roku dostávat i osiřelé děti a mladí lidé, kteří na ně nyní nedosáhnou. Nemají na ně totiž nárok, pokud jejich zemřelý rodič či opatrovník neplatil potřebnou dobu sociální pojištění. Ministerstvo práce navrhuje, aby se pravidla zmírnila a poskytovala se minimální sirotčí penze 2538 korun měsíčně. Vyplývá to z materiálu, kterým se zabývala vláda.

Sirotčí penzi by mohly mít i děti, které na ni nyní neměly nárok

Nárok na sirotčí důchod má osiřelé dítě, jehož zemřelý rodič či opatrovník odváděl potřebnou dobu důchodové pojištění, pobíral starobní či invalidní penzi nebo zemřel při pracovním úrazu. Vyplácí se do ukončení školní docházky či studia, ale maximálně do 26 let. Penze se skládá z pevné a procentní částky. Tvoří ji tak pevných 2230 korun a 40 procent z procentní výměry důchodu, který zemřelý měl nebo který by v době úmrtí mohl mít.

Mírnější podmínky pro udělení penze

Podle návrhu by nově měl být nárok na sirotčí důchod i tehdy, pokud zemřelý odváděl pojištění aspoň polovinu dosud potřebné doby. Například lidé nad 28 let nyní museli platit pojištění aspoň pět let, nově bude stačit 2,5 roku. Osoby mezi 22 a 24 lety musely odvádět peníze aspoň dva roky, teď by to mohl být rok.

ParlamentníListy.cz informovaly:
A je to tady. Vdovám a sirotkům sebere vláda důchody, zuří ČSSD 

Přidělení sirotčího důchodu i přes nesplnění podmínek požadovala loni rada vlády pro lidská práva. Přehodnocení kritérií doporučuje už od roku 2004 ombudsman. Podle ministerské analýzy by se přiznání minimální sirotčí penze mohlo ročně týkat 300 až 500 dětí.

Minimální důchod 2538 korun

Minimální důchod by mohl podle ministerstva činit 2538 korun. Tvořila by ho pevná částka 2230 korun, která je pro všechny penze stejná. K tomu by se přidalo 40 procent z minimální procentní výměry důchodu, tedy nyní asi 308 korun. Ročně by to stálo 91 až 152 milionů. Částka by se mohla ale ještě upravit, a to podle případné valorizace.

Změnu by mohla obsahovat novela o nemocenském pojištění. Ministerstvo do ní chce úpravu zařadit při projednávání ve sněmovně.

Průměrný věk sirotků 17 let

Autoři analýzy srovnávali i stav ve 31 evropských zemích. Ve většině z nich se sirotčí důchody vyplácejí z pojištění stejně jako v Česku. Podle zprávy by se situace dala řešit i tím, že by se zavedla pro osiřelé děti bez nároku na pozůstalostní důchod zvláštní dávka. Opatření by ale nebylo systémové a "diskriminovalo by rodiny", které se ocitly v podobné finanční situaci z jiných důvodů, uvádějí autoři.

Sirotčí důchod v Česku pobíralo na konci března 47.451 dětí a mladých. Jejich průměrný věk byl 17 let. Průměrná sirotčí penze činila 5386 korun. Loni příslušné instituce dostaly 70 žádostí o podporu pro 103 dětí, které neměly na pozůstalostní penze nárok. Vyhověly 13 z nich. Podle autorů ministerské analýzy se dá předpokládat, že mnohé další děti ale o podporu nepožádaly.

Čtěte více:

Drábek chystá změnu na sirotčí důchody. Budou vyplácené jinak

Spor o důchody: Mládek varuje Maďarskem. Drábek vzhlíží k Finsku 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…