Rok vládnutí. Z ministerstev odešlo nejméně 6 tisíc lidí

15.07.2011 8:16

Na ministerstvech se propouští. A ve velkém. Z vnitra prý odešlo dokonce asi tři a půl tisíce úředníků. I to je výsledek ročního působení vlády kabinetu Petra Nečase. Občané pravděpodobně zeštíhlení státního aparátu uvítají. Proč se podobnými údaji vláda více nechlubí?

Rok vládnutí. Z ministerstev odešlo nejméně 6 tisíc lidí

Vláda pochválila sama sebe. V brožurce s názvem Rok vládnutí mimo jiné vypočítává, kolik bylo propuštěno úředníků z ministerstev. Ukazuje se dokonce, že bylo propuštěno víc úředníků, než uvádí pochvalná kniha. Např. ministerstvo spravedlnosti podle brožury propustilo pět set čtyřicet devět lidí. Realita je ovšem taková, že v resortu pracuje o tisíc třistapadesát lidí méně. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

Zbytečná skromnost

Sporné údaje o počtech propuštěných zaměstnanců přitom poskytla celá řada resortů. Na dotaz HN ministerstvo školství uvedlo, že propustilo čtyřicet pět lidí a v tuto chvíli zaměstnává čtyři sta třicet osob. Vládní brožura však říká něco jiného. Podle ní ministr školství Josef Dobeš (VV) propustil šedesát pět osob a zaměstnává rovné čtyři stovky lidí. Na tiskovém odboru ministerstva školství k tomu dodávají, že údaje z brožury jsou čerstvější a tedy i pravdivější.

Rekordmanem mezi ministerstvy je resort vnitra, kde bylo podle brožury propuštěno 3416 lidí a v upřesňující odpovědi se mluví dokonce o 4853 lidech. Ve velkém propouštěli i na ministerstvu obrany (1564 zaměstnanců) a na již zmíněném ministerstvu spravedlnosti (1350 zaměstnanců). Problém je přitom v tom, že brožura povětšinou prezentuje data platná k 1. Lednu letošního roku, fakticky tedy po prvním půl roce vládnutí. HN ale připomínají, že od té doby bylo propuštěno dalších dva tisíce osob.

Foto: Hans Štembera

Související:

Přesně rok funguje Nečasova vláda. Bublá v ní zášť a nenávist

Ekonomové si povzdechli: Naděje v Nečasovu vládu se nevyplnily

Trest pro pravici: Vládnout až do konce

Po této vládě zůstane jen seškrtaný život, píše Právo

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…