Havlův film: Místo Varů soutěžil v Moskvě. Neúspěšně. Teď chce Oskara

15.07.2011 9:03

Letos se Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech musel obejít bez tradiční přítomnosti exprezidenta Václava Havla. Svůj filmový debut Odcházení navíc poslal do soutěže na konkurenční filmový festival v Moskvě, kde ho zastoupila manželka Dagmar. Ale ani ta nakonec do Varů nepřijela na slavnostní projekci ambiciózního filmu, kde hrála jednu z hlavních rolí.

Havlův film: Místo Varů soutěžil v Moskvě. Neúspěšně. Teď chce Oskara


Bývalý prezident si však lázní užil těsně před tím, když se zde měsíc léčil ve Vojenském ústavu.

A ti, kdo se s ním setkali, například v oblíbené kavárně Elefant, si pochvalovali nejen jeho skromné a vlídné chování, ale také to, jak dobře vypadá. Z Varů si díky dobré kondici dokonce odskočil na další premiéru své manželky ve Vinohradském divadle. Jenže po návratu z lázní se jeho stav natolik zhoršil, že musel zrušit veškerý svůj prázdninový program, jehož součástí je tradičně účast na několika festivalech.

Související:


Moskva:  další zklamání

Nemohl odjet ani na Mezinárodní filmový festival do Moskvy, kam se nakonec rozhodl vyslat svůj filmový debut Odcházení, pojednávající o loučení politika s kariérou a mocí. Právě zde měl svoji světovou premiéru a v soutěži byl uveden s velkým očekáváním již první den. Producenti a distributoři patrně spoléhali na fakt, že Havel je v zahraničí mnohem úspěšnější než doma. Ale tento kalkul nevyšel. Jak v debatě České televize „Čaj o třetí" přiznal producent filmu Jaroslav Bouček, sázka na Moskvu nevyšla: "Žádnou cenu tam náš film nedostal, což mne dost zklamalo. Ale každopádně je jeho uvedení v Moskvě pro nás velká pocta."

Boučkovo zklamání bylo nemalé, je zvyklý dostávat ceny a chybí mu prý jen Oscar. To, že by prestižní sošku získalo Odcházení, nevylučuje. Připomeňme, že produkoval tak úspěšné filmy jako Amerika, Je třeba zabít Sekala nebo Babí léto. Odcházení však patřilo k jeho nejtěžším projektům, mimo jiné proto, že desítky milionů korun na jeho natáčení musel sehnat za pár týdnů. Ale filmu od samého začátku věřil a nyní se snaží společně s kolegyní Eliškou Kaplicky oslovit nejvýznamnější zahraniční distributory, například Sony Classics, Universal nebo Bavarii. K propagaci snímku využili v maximální míře i karlovarský festival, kam dorazili vzápětí po moskevském.

TÉMATA:


Škapík:  mně se na to moc nechce

Neúčast Havla a jeho manželky nakonec na slavnostní projekci Odcházení, která se odehrála v historické budově karlovarského divadla, zachránil hlavní protagonista Josef Abrhám. Je ale překvapením, s jak malým mediálním ohlasem se tato událost setkala. Kromě divadla se film promítal také v kině Drahomíra, které provozuje scénárista a bývalý karlovarský zastupitel Pavel Škapík (Hnutí Doktoři). Producent Bouček shodou okolností produkoval i film Kopytem sem, kopytem tam, který podle Škapíkova scénáře natočila Věra Chytilová. Na náš dotaz, zda film viděl a zda má podle jeho názoru šanci získat Oscara, Škapík upřímně přiznal: „Já to ještě neviděl.  Mně se na to moc nechce."


Čtěte také:


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…