Blesk se tázal: Proč Němci berou za stejnou práci víc než Češi?

15.07.2011 9:17

To, že Češi berou daleko méně peněz než například průměrný Němec, je všeobecně známo. Ví se ale proč tomu tak je? Deník Blesk se nejenom pokoušel odpovědět na tuto otázku, ale snažil se najít i příčinu.

Blesk se tázal: Proč Němci berou za stejnou práci víc než Češi?

Blesk srovnal platy Čechů a Němců v padesáti profesích a výsledek je žalostný. „Němci berou za stejnou práci i třikrát víc, než Češi," napsal k tomu bulvární deník.

Proč třeba číšník v Německu vydělá o 204 procent více je podle ekonoma Víta Samka dané historickým vývojem. „Cenová liberalizace a deregulace v 90. letech srazila hodnotu naší měny. V důsledku toho se v naší zemi zachovala nízká úroveň mezd," vysvětlil deníku Samek. Dalším důvodem je podle něj také to, že většina nadnárodních společností drží úroveň mezd nižší zcela záměrně.

Jiní odborníci na tu samou otázku pak odpovídají, že je v Česku mnohem menší produktivita práce, neochota stěhovat se za prací a také zahraniční kapitál. Jediné, co je pro oba státy, tedy Německo a Česko společné, je to, že ženy berou všeobecně málo.

Není u nás český kapitál

Ekonom Pavel Kohout ze společnosti Partners má ale pro nerovnost platů i další vysvětlení. Podle něj se ekonomická úroveň státu odvíjí podle toho, jaký má stát kapitál. A u nás je přece většina kapitálu zahraničního! Proto například v Německu, ve Švýcarsku a v Lucembursku mají větší platy, neboť tam je i více vlastního kapitálu.

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík přikládá nerovnost platů i tomu, že jsme tu měli 40 let komunismus. „Pokud si Němci nechají euro, tak je budeme dohánět rychleji, než když se vrátí ke své marce. Doháníme je tím, že euro byla za 30 korun a dneska je za 24 a zvyšuje se nominální mzda v korunách. Dohnat bychom je mohli za takových 15 až 20 let," řekl také Ševčík.

Může za to i HDP na hlavu

Analytička Markéta Šichtařová z Next Finance je pak přesvědčená o tom, že je vše dáno i HDP na hlavu a cenovou hladinou. A ta je v Česku nižší. Navíc se za poslední tři roky zastavila konvergence. „Podle nejpesimičtějších modelů je nedoženeme nikdy. Já jsem optimista. Vycházím z toho, že bychom Německo dohnat mohli a měli. Dle nejoptimističtějšího výpočtu by to mohlo být v roce 2030 nebo 2035," dodala Šichtařová.

Blesk také předložil žebříček platů mezi Němci a Čechy. Zatímco například administrativní pracovník má v bývalém západním Německu plat 63 333, tak v Česku to je 20 636. Pokud jde o ženu, tak má ještě v ČR plat oproti muži menší o dalších více než čtyři tisíce.

Lékař má v Německu bezmála stotisícový plat, zatímco v Česku 35 998. I německý novinář je na tom lépe, než Čech, který pracuje v celostátním deníku. Zatímco v Německu si přijde na 105 865, v Česku na 24 015. Dobře si vedou i například němečtí obchodní zástupci, či fyzioterapeuté.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

8:41 Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

„Principy. Spolupráce. Síla.“ To vytkl šéf evropské diplomacie Josep Borrell jako to hlavní, co musí…