Komunisté jsou jako vleklá chřipka, píše politolog

15.07.2011 9:54

Téma zákazu komunistické strany se v zásadě periodicky opakuje. Jak ale připomíná politolog Josef Mlejnek ml., případný zákaz KSČM a přechod majitelů „rudé knížky" do ilegality je pro stranu vlastně jedinou možností přitáhnout nové příznivce a zachránit tak svou existenci. Hrozbu ale nepředstavují současní partajníci, ale lidé, kteří jen převlékli kabát a v duchu svobodného podnikání okradli a okrádají druhé.

Komunisté jsou jako vleklá chřipka, píše politolog

Komunisté standardně dosahují volebního výsledku někde mezi deseti až patnácti procenty hlasů, což je mnohem víc, než kdy dosáhla většina z demokratických stran. Podle Mlejnka za to mohou především lidé, kteří za minulého režimu měli stranickou knížku a dnes si odmítají připustit, že většina jejich života byla zasvěcena bludu. To by si ostatně nechtěl připustit asi nikdo. Díky tomu se dnes komunisté jeví jako vleklá chřipka, které se člověk ne a ne zbavit. Komentář politologa Josefa Mlejnka ml. přináší dnešní Lidové noviny (LN).


Jak snadné. Necháme bývalé straníky podnikat

Na problémy jsme si podle Mlejnkova názoru zadělali ve chvíli, když jsme připustili, aby protřelí partajníci začali po roce 1989 vydělávat v rouše podnikatelském. Realita se brzy ukázala. Bývalý příslušníci STB založili např. Harvardské fondy a z důvěřivých občanů vytáhly obrovské sumy peněz v řádech miliard.

„Za asi největší sametově revoluční naivitu můžeme tudíž vyhlásit tvrzení, že všem prospěje, když komunisté, přesněji režimní struktury, budou moci podnikat. Podnikaly a podnikají, ale k obrazu svému - ve stylu Harvardu (Harvardských fondů Viktora Koženého) a za vydělané - nakradené peníze si pak kupovaly a kupují politický vliv," píše Mlejnek a neodpouští si tak drobné rýpnutí do současné hlavy státu Václava Klause, jehož kuponová privatizace umožnila zbohatnout právě Koženému.

Exkluzivně: Máme informace o analýze: Zrušení KSČM skutečně není v plánu


U těchto osob je třeba hledat hrozbu. Lidé, kteří dodnes hájí komunismus v barvách strany, hrozbu nepředstavují. Podle Mlejnka o tom svědčí i diskuse vedené ve stranických Halo novinách, kde se debatuje o tom, zda je marxismus slučitelný s teorií spiknutí.

Pokud tomu tak není, nelze pád komunismu vysvětlit z marxistického hlediska a za zrádce označit Gorbačova. Pokud je slučitelný s teorií spiknutí, zásadně se tím narušuje schéma o nevyhnutelných zákonitostech dějin, kterými se komunisté zaštiťují.

K tématu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …