Steigerwald píše: Jídlo jako politika aneb osm politických pamlsků

15.07.2011 11:14

Francouzi se točí kolem jídla víc než česká politika. Ale jídlo politice prospívá. To tvrdí komentátor Mladé fronty Dnes Karel Steigerwald. Podle něj lze totiž chody jídla ala France použít i na postupné vývoje české politiky.

Steigerwald píše: Jídlo jako politika aneb osm politických pamlsků

Když politika teprve začíná, tak to lze přirovnat k vařeným křepelčím vejcím položeným na domácí tvaroh s bylinkami. Druhým chodem je uzený sníh z bílků s černým rybízem.

„Připomíná to pečené sněhuláky, jimž se u nás často popisují návrhy sociální demokracie," míní Steigerwald.

Na místě třetím oné hostiny jsou prý lišky na škraloupu mléka, což ještě u nás nikdo nevymyslel, pokud nejde přímo o poslance Lišku. „Škraloupů je u nás dost, jen na ně Lišku dát," básní komentátor.

Ovše, taková žabí stehýnka na česneku s petrželí jsou prý ve Francii pro finanční dravce přímo lahodný pokrm!

„A jsme u pátého chodu. Je ryze rozmařilý: nočky s plátky lanýže. Lanýže je něco naprosto neznámého...Bohatce potěší, co plátek, to tisícovka. Kdo si chce nacpat hubu penězi, může to s lanýži zkusit," zmiňuje Steigerwald s tím, že se ale tato lahůdka nehodí vůbec pro odboráře.

Lanýž jako příčina mnoha revolucí?

„Ani Hitler je Němcům nedoporučoval, šlo o stravu rasově nečistou. Přesto je lanýž příčinou mnoha revolucí, Dejte si lanýže a dívejte se z okna restaurantu: venku už se houfují rebelové, režim padá, vy jste ztraceni a ke stolům s lanýži usedají noví vítězové, noví zástupci lidu," podotýká se v komentáři a jeho autor pak pálí do Johna.

„Sledujte dinosauří mládě Johna, ještě lanýžů ani neokusil, už má kůži šupinatou a od stolu jej odstrkují, že je starý. A není to pravda, chuť na lanýže má pořád," ironizuje Johnův odchod z ministerstva.

SLEDUJEME téma: Vládní krize

Dalšími chody podle jídelníčku Steigerwalda jsou tajemná ryba sv. Petra s mušličkami a plástev čistého medu. I u medu se však Steigerwald na chvíli zastavil, nebot jsou na něm nalepeny včely s bodlinami.

„Máš medu plnou hubu, myslíš si, kdovíco nemáš, a náhle přijde záhuba: byly tam i včely a ubodaly tě....Komu sladkost medu neublíží, dostane šťovíkovou zmrzlinu. Ano, hořkosti šťovíku končí poslední chod každé politiky, osmý," dodává Steigerwald.s vysvětlení, že tak se jí ve Francii, neboť platí jaké jídlo jíš, takovou máš politiku.

I ve Francii ale prý jídlo bylo prohlášeno za národní památku a ty se přece nejedí. Ostatně bruselská komise pro spravedlivé a jasné jídlo chystá další opatření.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…