Rekordman na Hradě. Klausovo pero na internetu viděla půlka republiky

17.07.2011 14:56

Díky reportážím na veřejnoprávní ČT a následně na televizi Nova, ale především díky internetové komunitě, získal záznam, známý jako Klausovo pero, unikátní primát. Jako první v historii politických videí překonal minulý týden na serveru YouTube.com hranici třech milionů zhlédnutí.

Rekordman na Hradě. Klausovo pero na internetu viděla půlka republiky

Když v dubnu letošního roku odvysílal publicistický pořad 168 hodin závěrečnou reportáž, což byl sestřih z Klausovy návštěvy v Chile, zřejmě ani jeho tvůrci netušili, jaký rozruch čtyřiašedesátivteřinový záznam vyvolá. Už o pár dnů později informovala o tom, že protokolární pero skončilo v kapse naší hlavy státu, všechna česká a slovenská média.

V zápětí se přidaly respektované, zahraniční tituly v čele s The Times a Guardianem. Následovaly nejsledovanější televizní show světa, jako například Jay Leno Show. V nich byl Václav Klaus bez servítek označen za kleptomana. Hradní administrativa a sám prezident ovšem dopady videa zlehčovali. "Bylo to běžné pero s logem státu, které dostávají prezidenti při státních návštěvách," uvedl pro ParlamentníListy.cz Klausův mluvčí.

Docela jiný pohled na věc přinesl o dva týdny později komentátor Bohumil Doležal. "V Chile považovali za nutné podotknout, že nešlo o nějakou obyčejnou propisku (což by akt podpisu bagatelizovalo), ale o umělecké dílo, zdobené polodrahokamy. Jeho odhadní cena je prý aspoň 120 dolarů. Upřímně řečeno, i tak jde z prezidentského hlediska o částku spíše zanedbatelnou."

VYBÍRÁME Z REAKCÍ:

Slovní přestřelky, mediální nadsázky a především pak sociální sítě dopomohly uvedenému videu k historickému rekordu. Klausovo pero totiž doposud vidělo 3 058 496 unikátních diváků. Česká internetová populace se přitom zastavuje na hranici šesti milionů. "Jde o neuvěřitelný zájem a virální šíření obsahu, nepamatuju se, že by se u nás něco dostalo nad milion diváků na internetu," komentoval pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách. Obdobný názor zastává i mediální expert Jan Jirák.

"Z něčeho, co byl původně jen takový žert na závěr relací, se díky sociálním sítím stala záležitost, která pronikla i do respektovaných médií," konstatoval Jirák a dodal: "Byla tam celebrita, byl tam jednoduchý příběh, jsou tam obrázky." Proto je podle Jiráka téma Klausova pera tak populární. Spolu s videem vzniknulo na sociální síti Facebook hned několik skupin, které si kladly za cíl shromažďovat pera pro prezidenta republiky.


  

Zájem o ně byl enormní a skončil na hranici patnácti tisíc přihlášených. Se stejným humorem přistoupil Facebook k nedávným Klausovým sedmdesátinám. "Nechtěli jsme to již dále medializovat. Řekli jsme si, že na Hrad nepůjdeme. Kdybychom tam šli, tak by to bylo již přehnané. Nechtěli jsme také opustit původní myšlenku, že pera pošleme poštou," připomenul naší redakci jeden z autorů výzvy Radek Řeháček. Společně s dalšími prý doufají, že obálek s psacími potřebami obdržel prezident co nejvíce, "aby se již podobný lapsus neopakoval".

Pražský Hrad o výsledku neinformoval. Bulvární média ano, a to tvrzením, že osobně prezidentu republiky Václavu Klausovi nikdo z hostů raději žádné pero nedal. Video s tématem se kromě českých stránek objevuje také na řadě zahraničních webů. Celkový počet zhlédnutí tak šplhá ke čtyřem milionům.

I proto ParlamentníListy.cz kontaktovaly londýnskou centrálu slavné Guinessovy knihy rekordů. Náš redaktor video "Klausovo pero" přihlásil pomocí schvalovacího oddělení do seznamu čekajících rekordů. O výsledku zatím nebylo rozhodnuto. Jak ale ParlamentníListy.cz informovalo tiskové oddělení společnosti v e-mailu: "Politika je pouze sekundárním doplňkem rekordů. Pokud někdo rekord vytvořil a následně vstoupil do politiky, kniha to zmíní," napsala Sarah Silvermanová.

Agentura Dobrý den, spravující databanku rekordů a která mimo jiné pořádá netradiční akce související právě s rekordy a kuriozitami, se Klausovým perem taky zabývat nebude. "My jsme to video ani nijak neregistrovali. Jde o to, že to není ani námi registrovatelné, neboť jde o video, kde se na to dívají lidé a to podle nás není žádný rekord, žádná výjimečná věc, kterou by lidé sami vytvořili. Ta situace vznikla sama o sobě, nebyla nijak připravovaná a její charakter je tak jiný, než námi posuzované rekordy," řekla ParlamentnímListům.cz Barbora Kotková z agentury Dobrý den.

Jiná videa na serveru YouTube.com, která se týkají domácí politiky a blíží se číslům Václava Klause, neexistují.

Fenomén voleb 2010, Přemluv bábu režiséra Petra Zelenky, zůstal na hranici 800 tisíc, proslulý rozhovor Radka Johna v komentovaných Událostech České televize k dnešku vidělo 155 tisíc diváků.

TAKÉ JSME NAPSALI:


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…