Heger přednese vládě záměr zákona o zdravotních pojišťovnách

15.07.2011 16:05

Do půlky srpna předloží ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vládě věcný záměr zákona o zdravotních pojišťovnách. Na přelomu roku by měl kabinet dostat paragrafové znění a od ledna 2013 by norma měla platit. ČTK to řekl legislativní náměstek ministerstva Martin Plíšek. Nový zákon sjednotí podmínky pro zdravotní pojišťovny, zpřísní dohled nad nimi a dá jim možnost přes dceřiné společnosti nabízet připojištění na nadstandard.

Heger přednese vládě záměr zákona o zdravotních pojišťovnách

Nyní má svůj zákon Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a svůj zaměstnanecké, oborové a resortní pojišťovny. Jejich podmínky se liší. O změnu podmínek pro zdravotní pojišťovny se pokoušel před třemi lety tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Mluvil o akciových společnostech, kritici varovali, že to je cesta k privatizaci pojišťoven.

Pojišťovny budou neziskové a posílí se role jejich dozorčích rad

"V připravovaném zákoně bude zakotvena povinná neziskovost zdravotních pojišťoven. Budou mít právní formu sui generis jako právnické osoby svého druhu," upřesnil Plíšek. Zákon upraví veškeré vztahy pojišťoven, hospodaření, postavení orgánů zdravotních pojišťoven a jejich kompetence.

Zákon, jehož věcný záměr je už na webu vlády, posílí roli managementu a dozorčích rad pojišťoven. Správní rady pojišťovny už dál nebudou mít. Členové vedení budou ručit za chybné rozhodování svým majetkem.

Členy rad nebudou volit jenom poslanci. Tím se odpolitizuje rozhodování

Členy dozorčích rad, které jsou kontrolním orgánem pojišťovny, už nebudou volit poslanci. "Chceme odpolitizovat rozhodování v rámci dozorčí rady. Větší kompetence získají zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců," vysvětlil Plíšek.

Statutárním orgánem zdravotní pojišťovny by podle věcného záměru bylo představenstvo složené z ředitele a odborných ředitelů, kteří by byli jmenováni dozorčí radou na návrh ředitele zdravotní pojišťovny. V dozorčí radě budou stejně jako teď zastoupeni pojištěnci, zaměstnavatelé a stát. Třetinu členů nominují pojištěnci, třetinu zaměstnavatelé a třetinu vláda.

Reformní novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která čeká na projednání v Senátu, ruší dosavadní omezení počtu volebních období do správních orgánů pojišťoven. Podle Plíška je logické, pokud budou ve vedení pojišťoven odborníci, nikoli politici, že toto omezení nebude ani v zákoně o zdravotních pojišťovnách.

Ve vedení pojišťoven budou odborníci, ne politici

Podle připravovaného zákona by také měl vzniknout nový subjekt, kancelář zdravotních pojišťoven, na kterou by byly převedeny činnosti národního referenčního centra, centra mezistátních úhrad a dalších činností, které nyní VZP vykonává pro všechny pojišťovny.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…