Kauza Diag Human v Rakousku: Nic se neděje, říká právník ministerstva

15.07.2011 16:18

VÍME PRVNÍ Česká republika prý očekávala, že soud ve Vídni vyhoví firmě Diag Human kvůli odvolání, aby tři česká díla i nadále byla zařazena do exekuce proti českému státu. Že soudy firmám v případě odvolání vyhoví, je totiž v Rakousku z devadesáti procent běžná věc. Na vliv exekuce to ale nemá žádný vliv a případ se tak pro Českou republiku rozhodně nevyvíjí nijak nestandardně. ParlamentnímListům.cz to řekl vedoucí právního oddělení ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Kauza Diag Human v Rakousku: Nic se neděje, říká právník ministerstva

Když novinky.cz v noci na dnešek informovaly o tom, že ve čtvrtek soud ve Vídni vyhověl odvolání Diag Human a obrazy Tanečnice od Vincence Beneše a Dvě ženy od Emila Filly a bronzová plastika Objímající se od Otto Gutfreunda se proto do Česka zatím nevrátí, vypadalo to na pěkný lapsus Česka. Jenže s tím, že tak soud bude postupovat, se prý počítalo. ParlamentnímListům.cz to řekl vedoucí právního oddělení ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Kauza Diag Human od začátku:

"Soud vyhověl žádosti Diag Human, který se odvolal proti vyloučení těchto děl z vykonatelnosti exekuce, a obrazy a plastika tak zůstanou v Rakousku až do té doby, než odvolací soud rozhodne o celé věci," sdělil novinkám.cz a Právu rakouský právní zástupce Diagu Human Eugen Salpius. Jenže podle Kotrise tato informace není žádná průlomová věc.

„Já musím říci, že novinky.cz přinesly poněkud zkreslený článek. To rozhodnutí o zrušení exekuce totiž i nadále platí. Včera ten soud ve Vídni pouze potvrdil přijetí odvolání od Diag Human. Současně potvrdil, že do skončení řízení, tedy do skončení pravomocného řízení o zastavení exekuce, by s těmi obrazy nemělo být nakládáno," vysvětlil k tomu ParlamentnímListům.cz Kotris.

Potvrdil tak i on, že obrazy skutečně nyní zůstávají v Rakousku, ale nic se prý neděje. Umělecká díla, která byla zapůjčena na výstavu Dynamik! ve vídeňské galerii Belveder, totiž před časem skončila v depozitním skladu galerie ve Vídni. A to proto, že soud napřed vyhověl žádosti Diag Human o nařízení exekuce proti českému státu. Soud po odvolání Česka před 14 dny ale naopak uznal argumenty české strany a díla z exekuce vyloučil. Česko však imunitu pro dva obrazy a plastiku získalo - jak vidno - jen na dva týdny.

„To rozhodnutí ale není nijak průlomové, a nemá žádný vliv na běh toho řízení o zastavení exekuce. Chci však k tomu zdůraznit, že tato věc je naprosto běžná v Rakousku. Když je totiž v této zemi podáno odvolání, tak soud tak z devadesáti procent druhé straně vyhoví. Tím ale ani nebylo Česko nijak zaskočeno. Soud jim totiž vyhověl z určité procesní opatrnosti, což je naprosto standardní postup," dodal Kotris.

Znovu pak zopakoval, že Česká republika v tuto chvíli čeká na standardní vyjádření rakouského soudu ohledně celé kauzy.

Poslední vývoj:

Právník ministerstva zdravotnictví koncem června ParlamentnímListům.cz sdělil, že ministerstvo zdravotnictví chce podat na bývalého arbitra, profesora Květoslava Růžičku, trestní oznámení. A to proto, že zřejmě do Vídně poskytl vyjádření o tom, že celý spor, tedy celé rozhodčí řízení je v Česku pravomocně skončené. Růžička se již však od dokumentu, který to má tvrdit, distancoval.

„O tom trestním oznámení stále uvažujeme. Ovšem zatím nevíme, kde je pravda. Nepodařilo se nám totiž pana profesora stále zkontaktovat, abychom se jej na to zeptali," doplnil k tomu Kotris.  

Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.

Související:

Společnost Diag Human, kterou vlastnil ještě donedávna někdejší obchodník s krví Josef Štáva, se státem vede arbitráž, neboli rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí smlouva přitom upravuje způsob vedení arbitráže a mimo jiné stanovuje, že každé rozhodnutí rozhodčího senátu může být přezkoumáno senátem v jiném složení. V minulosti došlo k takovému přezkoumání už dvakrát, byl tedy přezkoumán i mezitímní i částečný rozhodčí nález, a to vždy rozhodčím senátem v novém složení. Podle informací ParlamentníchListů.cz má v září soud rozhodovat o jmenování druhého rozhodce do přezkumného senátu.

Čtěte také:  

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…