Schwarzenberg vládě znovu předloží koncepci zahraniční politiky

15.07.2011 17:48

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se chystá dát znovu do vlády návrh nové koncepce zahraniční politiky, k níž měli výhrady premiér Petr Nečas a ministr obrany Alexandr Vondra (oba ODS). Údajně jim vadilo, že text je příliš proevropský. Kriticky se ke koncepci vyjádřil i prezident Václav Klaus, který je známý euroskeptik.

Schwarzenberg vládě znovu předloží koncepci zahraniční politiky

Materiál dá ministr do vlády na příští zasedání 20. července, řekl ČTK v pátek mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Schwarzenberg v červnu uvedl, že v návrhu chce rozšířit kapitolu o NATO. Chtěl se věnovat též vysvětlování kapitoly o EU. Není jasné, jak detailněji bude koncepce řešit právě české fungování v unii, protože zvláštní materiál právě o EU chystá Nečasův úřad. Ještě sice není hotov, ale koncepce na něj má odkazovat.

My také tvoříme Evropskou unii, musíme se na její práci podílet

Schwarzenberg s výtkami svých kolegů nesouhlasil. "Tady musím říci, že je třeba si uvědomit, že už se nejedná o problém vztahu my a EU. Jsme součástí unie, a když mluvíme o Evropské unii, mluvíme o nás. Je nutné brát na vědomí, že my ji také tvoříme, musíme se na práci unie podílet, jinak ten výsledek nebude odpovídat našim představám," doplnil ministr.

ParlamentníListy.cz exkluzivně informovaly:
Máme to, co vláda i Klaus "omlátili" knížeti o hlavu

Prezident si po přečtení koncepce stěžoval na to, že je psána v úřednickém duchu, nikoliv politickém a dá se z ní těžko vyčíst, jak konkrétně se budou vládní politici v Bruselu chovat. Vadilo mu též úplné ignorování posledního vývoje v zadlužené eurozóně. K prezidentovi se přidali i Vondra s Nečasem.

Výtky Nečase a Vondry se týkaly i členství v NATO. Ministr zahraničí podotkl, že alianci zevrubně řeší už Bezpečnostní strategie státu, která se tvoří, a armádní Bílá kniha.

ČSSD: Schwarzenberg sdělil, že si evropskou politiku bude dělat sám

Opoziční ČSSD se obávala, že vláda chce koncepcí zrevidovat zahraničněpolitické směřování země. Stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek prohlásil, že Schwarzenberg podle něj jako "ležérní" ministr selhal a nepokusil se o jednotnou pozici vlády. "Pouze všem trucovitě sdělil, že si bude dělat svou evropskou politiku sám, třeba i ostatním členům vlády navzdory," prohlásil Zaorálek.

Předběžný původní návrh ministerské koncepce, který má ČTK k dispozici, počítal s tím, že zásadní význam pro další vývoj České republiky má i nadále její členství v EU a NATO a že své zájmy bude Praha prosazovat v rodině evropských a světových demokracií.

Související:

reklama

autor: vfe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…