Jandák přiznává: Poprvé mám opravdu strach. Situace není příznivá

16.07.2011 10:49

TÝDEN S KUBEROU A JANDÁKEM Opět po týdnu oslovily ParlamentníListy.cz dva politiky opačného politckého a názorového spektra a zeptali se jich na hodnocení nejsilnějších okamžiků uplynulého týdne. Poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD) připustil, že začíná mís strach z celého vývoje ekonomiky ve světě i kolem nás. I to, že nechápe, že se tato fakta u nás jakoby neberou na zřetel. Senátor Jaroslav Kubera (ODS) se pro změnu pozastavil nad tím, jak proběhl v týdnu další z odborářských protestů.

Jandák přiznává: Poprvé mám opravdu strach. Situace není příznivá

Vítězslav Jandák okomentoval úterní odborářský protest za jakýsi folklór, který doplnila rozdáváním žebračenek poté ještě Jana Bobošíková (Suverenita).

Psali jsme:
Odborář Dufek hodnotí protest: Poslanci se podělali. I Kalousek
Agresivní odboráři poslali Hegera do pr... Pak došlo i na Kalouska


"To, že se odboráři nedostali před sněmovnu, jak měli v plánu, je ale naprosto zřejmé. Je přece známo, že se u Poslanecké sněmovny nelze shromažďovat, proto mě to nezaskočilo a ani nemohlo pobouřit. Holt se zdá, že ty poměry, co se zdá se, nastolují, budeme muset vydržet a srovnat se s nimi - jak my, opoziční politici, tak především veřejnost. Jako opoziční politik přitom pociťují jistou frustraci z toho, že prostě nejde s ničím pohnout. A to ani s věcmi, proti kterým bojujeme, protože se nám nelíbí. To, co jsem zažili v tomto týdnu ve sněmovně, se dá přirovnat snad jen k vozové hradbě, kterou nebylo možné překonat. A vozovou hradbu v tomto případě představuje koalice," uvedl pro ParlamentníListy.cz Vítězslav Jandák.

SLEDUJEME téma STÁVKA
OBRAZEM Na Kalouska křičeli

Podle něj je však zarážející, že reformy a plánované kroky vlády vůbec nevycházejí z kontextů celosvětového a evrospkého dění. "Protože kdyby ano, musely by být nastavené změny zcela jinak, v kontextu s tím, co se kolem nás děje. Nelze to totiž ignorovat, vždy to do dění i v naší zemi bude více či méně zasahovat. Přiznám se, že poprvé mám v souvislostech s tím, co sleduji kolem sebe strach.  Říkalo se, že krize, jakou vidíme v Řecku, možná hrozí někdy v budoucnu i Portugalsku, pak, že by se dalo hovořit i o Itálii. Ale když s zaměříte na ten vývoj v Itálii, je zřejmé, že i tam se řítí do průšvihu. A to už k nám není zase tak daleko - jen přes Německo či Rakousko," uvedl důvody svých obav poslanec Jandák.

Čtěte také:

Senátor Jaroslav Kubera z ODS se naopak ve svém zamyšlení nad uplynulým týdnem  zastavil nad novinkou v zákoně, která de facto umožní pasívní eutanázii lidem, kteří o tom za určitých jasně daných okolností, dají písemně vědět.

"Přiznám se, neměl jsme možnost sledovat detaily změny v zákoně, ale obecně říkám - a tím mám však na mysli eutánázii spíše asistovanou, že v Čechách pro ni ještě nenazrál čas. Stále tu žije řada babiček, které restituovaly, u kterých by bylo něco podobného pro pozůstalé velmi výhodné. V tom tedy vidím obrovské riziko. Nicméně pasívní eutanázie, dá-li se o tom vůbec tak mluvit v případě podoby, která prošla sněmovnou, vlastně jen zákonem stvrdí něco, co se u nás s velkou pravděpodobností na mnoha místech dělo, ale nikdy se to nemohlo přiznat," reagoval pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera.

Čtěte také:

Je to o penězích

Podle něj je možné, že k takovémuto kroku ke změně může stát i jistá snaha o ekonomický efekt, jaký z toho může rezort zdravotnictví mít. "Každá léčba pacienta, který je třeba dlouhodobě na přístrojích, je samozřejmě velmi drahá. Bude-li právně ošetřeno to, že s jeho souhlasem budou moci lékaři pacienta odpojit, úspory mohou určitě nějaké přijít. Ovšem otázkou je, kolik takových lidí je a kolik to ve skutečnosti může pro to které zdravotnické zařízení přinést - zda může mít opatření vůbec nějaký zásadní efekt," upozornil Kubera.

Psali jsme:
Tady jde o život: Lidé s rakovinou prý nezvládnou platit za nadstandard
Nadstandard v praxi. Cukrovkáři za operaci tvrdě zaplatí

Téma: Nadstandard v praxi

Senátor se ještě zamyslel nad tím, proč mezi lidmi i mnohými lékaři působí takovou paniku oznámení ministerstva zdravotnictví o standardech a nadstandardech.I kvůli nim odboráři v červnu i minulý týden prostovali.

Zbytečná panika

"Myslím, že kolem standardu a nandstandardu je zbytečná panika a úmyslné zamlžování. Určitě si nemyslím, že by reforma přinesla to, že by si lidé museli připlácet za vše, co nyní do standardu už patří. A opět musím zdůraznit, že v Česku podobné rozlišení přitom už nějaký ten pátek funguje - samozřejmě pololegálně. Ovšem stačí si připomenout, za co všechno jsou lidé dnes ochotni strčit někomu obálku, jen aby se posunul v pořadníku. Nadstandardem určitě v budoucnu nemůže být například operace kyčelního kloubu, endoprotéza. Pokud existuje několik variant, musí mít pacient šanci si mezi nimi vybrat, včetně zvážení toho, do jaké míry je ochotný si připlatit za něco lepšího," uvedl ještě pro Parlamentnílisty.cz senátor Kubera.

Podle něj proto ani protesty odborářů nejsou zcela namístě. A ten poslední, přinášející s sebou ze strany odborů vulgarismy, nadávky i výzvy k zaútočení proti některým poslancům, nelze považovat podle Kubery právě za šťastné rozhodnutí.

"Myslím, že by se ti organizátoři měli na ten svůj projev a akci ještě několikrát v nějakých záznamench podívat. Třeba by pochopili, že tudy cesta zřejmě nevede," uzavřel pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Kubera.  

 Čtěte také:

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …