Státní maturita příští rok? Kdo ví, jak to dopadne

16.07.2011 8:56

Situace z minulého roku, kdy studenti ještě v září nevěděli z čeho budou maturovat, se pravděpodobně bude opakovat. Stále totiž není vyřešeno, zda studenti budou povinně maturovat ze dvou nebo ze tří předmětů.

Státní maturita příští rok? Kdo ví, jak to dopadne

„Důvěřovali jsme škole, kde nám řekli, že třetí povinný předmět u maturity nebude. Totéž tvrdilo ministerstvo. Teď se trochu obáváme, neboť dcera plave jak v matematice, tak v informatice. Co je společenskovědní přehled pořádně nevím. Asi dějepis. Vadí mi, že stále mění podmínky," sdělila Právu své obavy Hedvika B.

Psali jsme:
ODS a ČSSD zablokovaly KSČM a VV okamžitý odklad státních maturit
Ministr J. Dobeš: O státních maturitách je třeba jednat, ne dělat politická gesta

Téma: Státní maturity

Problematická informatika. Chybí počítače

Pokud včas neprojde novela školského zákona, budou v příštím roce studenti opravdu maturovat povinně ze tří předmětů; češtiny, cizího jazyka a potom mají na výběr mezi matematikou, informatikou nebo společenskovědním základem.

Obavy vzbuzuje hlavně maturita z informatiky, jejíž příprava je ve skluzu. „Nevím, jak by se na středních školách dělala státní maturita z informatiky, když tam chybějí v drtivě většině počítače," stěžuje si ministr školství Josef Dobeš. Pochybnosti má i šéf Cermatu Pavel Zelený: „Pojetí výuky informatiky je velmi odlišné, záleží na škole."

Proti jsou studenti a dokonce i Dobeš

„Maturita z češtiny a angličtiny by snad byla pohodě, ale třetí předmět je opravu trochu moc," obává se maturantka Pavla Košťálová. Shoduje se s ní i ministr školství Josef Dobeš. „Další předměty by státní maturitu ještě více administrativně zatížily," varuje.

Čtěte více:
Brož (TOP 09): Projekt státní maturita po Česku
Ministr Dobeš krajům: Státní maturita není politika 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…