Schwarzenberg zavírá ambasády. Je to blbý, prachy nemám, přiznal

16.07.2011 9:17

Kvůli plánovaným škrtům v rozpočtu je možné uzavření dalších ambasád. Tentokrát by se to mohlo týkat ambasády v Oslu. Její zavření je ale zvláště citlivé, ČR by tím mohla přijít o 3,2 miliardy korun.

Schwarzenberg zavírá ambasády. Je to blbý, prachy nemám, přiznal

„Samozřejmě, že je to blbý. Když prachy nemám, tak se podle toho musím zařídit," vyjádřil se v Právu Schwarzenberg k zavírání velvyslanectví. Zda se to bude týkat i Osla, ještě nevíme. „To je možné, je to v diskusi," uvedl pouze.


Ambasáda v Oslu se zatím nezavírá

Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář tvrzení Schwarzenberga mírní. „Žádné rozhodnutí o uzavírání úřadů nepadlo a do doby, než bude znám rozpočet ministerstva pro rok 2012, nelze takové kroky ani očekávat," tvrdí Kolář.

Uzavření ambasády v Oslu je nežádoucí i z toho důvodu, že Česká republika může do roku 2014 čerpat z norských fondů až 3,2 miliardy korun na podporu nejrůznějších projektů.

Hamáček: Více škody než užitku

Ministr zahraničí v posledních dvou zavřel už deset velvyslanectví po celém světě a ušetřil tím až 80 miliónů. „Jsem přesvědčen, že škody, které vznikly české diplomacii a českému exportu řádově převyšují tuto „úsporu". Selský rozum praví, že pokud MZV uzavřením devíti ambasád a konzulátů uspořilo 80 miliónů korun, muselo by příští rok, kdy má ve svém rozpočtu přijít o dalších 200 miliónů, zavřít až 20 českých zastupitelských úřadů po celém světě," uvedl místopředseda zahraničního výboru Jan Hamáček. Řešením je podle něj spíše prodej nemovitostí, které se ministerstvo snaží už několik let zpeněžit.

Čtěte více:
Hamáček: Chce snad Schwarzenberg uzavřít i ambasády v Evropě? 
Schwarzenberg vládě znovu předloží koncepci zahraniční politiky
Schwarzenberg zřejmě udělí Michalevičovi azyl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…