Potraviny zdraží o čtvrtinu. Lidé se vrátí na zahrádky, nebojí se geolog

17.07.2011 13:28

Při nárůstu výše DPH zdraží podle ministra zemědělství Ivana Fuksy potraviny zhruba o čtvrtinu. Tomu se vyhnout nelze už jen vzhledem k rostoucím ekonomikám některých evropských států. Podle geologa Václava Cílka se tak lidé vrátí na zahrádky.

Potraviny zdraží o čtvrtinu. Lidé se vrátí na zahrádky, nebojí se geolog

"Potraviny podraží asi o čtvrtinu," připustil Ivan Fuksa v nedělních Otázkách Václava Moravce. "Dramatické by to být nemělo, jelikož velké obchodní řetězce budou i přes to držet ceny dole."


 

"Obchodní řetězce už nemají jak držet ceny dole," oponoval ministrovi šéf potravinářské komory Miroslav Toman. "Mám pocit, že si nikdo z vlády neudělal analýzu, jak to celé dopadne. Protože to postihne zejména nízkopříjmové a středněpříjmové domácnosti. Hrozí, že lidé budou nakupovat v zahraničí, že budou nakupovat nekvalitní levné potraviny," pohrozil Toman.

Psali jsme:
Kalousek je nekompromisní. Schodek 105 miliard. Bez diskuse
Podvedené VeVerky: Návrhy Kalouska jsou katastrofa. A bude hůř

Česko by se tak podle Tomana mohlo stát "smetištěm Evropy". Geolog Cílek vidí ve zvýšení ceny potravin přeci jen jedno pozitivum - lidé si začnou znovu pěstovat potraviny sami. "Začíná zase doba zahrádek," pousmál se. "Pro lidi bude lepší vypěstovat si, co můžou, sami."

To bude problém pro obyvatele větších měst. Pro ty totiž zatím existují farmářské trhy, i ty by ovšem zřejmě měly nově prodražit. "Ono to nemá žádný větší význam," podotkl Toman. "Dnes farmářských trhů využívají tak dvě procenta lidí."

Podle Informačního institutu bude dopad zvýšení DPH na 19 procent domácností na potraviny významný. "V případě navrhovaného zvýšení DPH u potravin z 10% na 19% by se výdaje průměrné domácnosti na potraviny zvýšily o 3 631 Kč ročně.Průměrná domácnost by tak zaplatila na výdaje na potraviny o 302 Kč měsíčně více. V procentuálním vyjádření se jedná o navýšení o 7.1% u průměrné domácnosti," uvedl Petr Cibulka z institutu.

Předseda agrární komory Jiří Veleba pak varuje před růstem cen potravin na globálních trzích.

SLEDUJEME TÉMA DPH
SLEDUJEME TÉMA  ROZPOČET

Sledujeme pořady Václava Moravce

OBRAZEM Moravec o potravinách

Podle ministra zamědělství se musí zvyšovat DPH hlavně kvůli Věcem veřejným. "Rovnice má tři strany," řekl ministr zemědělství ODS Ivan Fuksa. "Zdražení potravin nás nemine, pokud nebudou schváleny razantní úspory v resortech," řekl Fuksa.

Úspory naplánoval ministr financí Miroslav Kalousek zejména v resortu školství a dopravy. Obě ministerstva spravují ministři za Věci veřejné. Ty ale další úspory odmítají.

Musí se někde ušetřit 30 miliard

„To o čem není diskuze a ani bych jí nepřipustil je, že pro příští rok je nepřekročitelný schodek 105 miliard korun. Jasné je i to, že je třeba uspořit třicet miliard korun," řekl na dotaz ParlamentníchListů.cz strážce státní kasy Miroslav Kalousek.

Ten redakci zopakoval, že k plánovanému schodku 105 miliard pro rok 2012 může dojít jen třemi způsoby. "Buď se sníží vládní spotřeba, sociální dávky, nebo případně zvýší některé daně. Já jsem pro mix těchto opatření," doplnil Kalousek.

Žijeme si jako prasata v žitě

Kalousek již dříve řekl, že si Češi stále žijí velmi dobře a nikdo nemá hlad. "Polovina naší země pořád je sociálně potřebná a já nechápu proč. Před Lidlem, jak to zboží padá z těch plných vozíků nakupujících nezaměstnaných, tak marně přemýšlím, proč jsme na tom tak strašně špatně," řekl Kalousek v červnu.

"Já žiju na venkově a myslím, že nikdo na tom není špatně, že si všichni žijeme jako prasata v žitě," hodnotil životní úroveň v ČR ministr financí v rozhovoru pro Lidové noviny.

Psali jsme:
Žijeme si jako prasata v žitě, vysvětlil Kalousek. Filip krajana varuje
Optimista Kalousek: Šťastná to země. Nikdo nemá hlad

Foto: Martin Kovář

reklama

autor: par

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…