Vandas se přiznal: Vzniká nová Dělnická strana. Je to naše záloha

18.07.2011 21:56

Ministerstvo vnitra zakázalo Straně pro Evropu přejmenování na Dělnickou stranu. Staronový název politické odnože českých pravicových radikálů se pokusila opět zaregistrovat matka lídra bývalé DS a její současné nástupkyně DSSS Tomáše Vandase. Ten se oficiálně k nové DS nehlásí, ParlamentnímListům.cz ale přiznal, že jde o zálohu pro případ rozpuštění DSSS.

Vandas se přiznal: Vzniká nová Dělnická strana. Je to naše záloha

Název politické strany odkazující na nejtragičtější část novodobé historie Evropy má pro české ultranacionalisty pravděpodobně stejnou hodnotu jako značka Budvar pro český stát. Jen tak si lze vysvětlit pokus pravicových radikálů o znovuzískání práva používat název Dělnická strana.

Podle představ Tomáše Vandase, respektive jeho matky Hany Pavlíčkové v roli oficiálního žadatele, by se tak měla nově jmenovat Strana pro Evropu, kterou jako nutnou rezervu pro případ rozpuštění DSSS vede právě Pavlíčková. Ta ostatně pro svého syna a jeho příznivce přichystala i současnou DSSS poté, co Nejvyšší správní soud rozpustil původní Dělnickou stranu.

Samozřejmě, že jde o rezervní partaj, přiznává Vandas

"Oficiální stanovisko samozřejmě zní, že nebudu komentovat aktivity jiných politických stran, ale vzhledem k tomu, že Stranu pro Evropu vede moje matka, je asi každému jasné, že jde o zálohu. Potřebujeme nějakou rezervu, kdyby zase stát došel k názoru, že nás chce rozpustit," přiznal pro ParlamentníListy.cz Vandas.

Ministerstvo vnitra ale udělalo Vandasovi a jeho matce čáru přes rozpočet. Název Dělnická strana, který si chce Pavlíčková nechat zaregistrovat, by prý mohl u veřejnosti vyvolat mylný dojem, že stát v případě původních "Dělníků" couvl a dovolil jim obnovit činnost, konstatuje zamítavý verdikt MVČR, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici. Vandasova matka se proti němu brání soudně.

Podle právníka Josefa Lžičaře, který celou záležitost komentoval pro časopis Týden, stát v tomto případě zřejmě narazí a bude muset se skřípěním zubů návrat DS mezi oficiální politické strany strpět. Což samozřejmě dodá české extrémní pravici pocit velkého vítězství, byť DS jako taková současnou DSSS ještě nějakou dobu nenahradí.

Být vždy o krok napřed

Tedy pokud nezačne MVČR v nejbližší době řešit výroky řečníků na shromážděních, kde občas padají slova minimálně na hraně zákona. Signály o tom, že by se stát chystal rozpustit nástupnickou stranu původních "Dělníků," tedy DSSS, lídr české krajní pravice zatím nemá. "Chceme ale být vždy o krok napřed. Proto zkoušíme reakci exekutivy i soudů na opětovnou registraci názvu Dělnická strana. Toto slovní spojení je volné, není blokované, takže z logiky věci by ministerstvo vnitra mělo žádosti vyhovět. My jsme samozřejmě čekali, že tomu nevyhoví, proto jsme u Městského soudu podali žalobu," vysvětluje nenadálé objevení se staronové DS.

Vandasova obava z razantního postupu vnitra proti DSSS není neopodstatněná. Předseda strany sám argumentuje, že nelichotivou nálepku spolku extremistů nemá konkrétní slovní spojení, byť podle odborníků na extremismus odkazuje na název Hitlerovy NSDAP (Národně socialistická německá dělnická strana). Pro Nejvyšší správní soud byly hlavním důvodem k rozpuštění konkrétní činy představitelů původní DS na veřejných shromážděních.

Výroků, které mohou dát úředníkům MVČR impuls k dalšímu tažení tentokrát proti DSSS, mají jeho spolustraníci i jejich zahraniční hosté převážně z řad slovenských radikálů na triku hned několik. Za všechny stačí jmenovat projevy během březnového shromáždění ultrapravice na náměstí v Novém Bydžově. Účastníky navíc jejich rasistické projevy inspirovaly natolik, že se napřed pokusili prorazit policejní kordon a následně, rozptýleni v menších skupinkách, napadli a zranili dvojici místních Romů.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…