Komunista křičí z novin. Škvár, neřeší poslanec ODS Benda

18.07.2011 20:32

Deník Haló noviny přináší na svých stránkách příběh jako vyňatý z detektivky. Ve své společenské příloze Naše pravda se totiž vrací k tématu třetího odboje a přitom představuje příběh dvou mužů, kteří před lety unesli letadlo, aby se dostali do Západního Německa. „Lze se domnívat, že aktéři tehdejšího teroristického únosu nyní budou patřit k hrdinům železné opony a mohou se těšit na schválení zákona o třetím odboji, který jejich tehdejší gangsterský čin bohatě ocení,“ tvrdí k tomu v článku Radomír Pršala.

Komunista křičí z novin. Škvár, neřeší poslanec ODS Benda

I tohle byl (je) třetí odboj?, táže se v komentovaném článku na stránkách komunistického deníku Haló noviny autor Jaromír Pršala. Jde o to, že sněmovnou letos v červnu prošel za hlasitého nesouhlasu levice a zvláště KSČM zákon o třetím odboji.

Norma má umožnit, aby jeho účastníci získali ocenění 100 tisíc korun, pozůstalí po nich pak poloviční částku. V případě, že by měli odbojáři podprůměrný důchod, byl by jim podle předlohy dorovnán na průměrný. Účastníci třetího odboje by osvědčením mohli získat postavení válečných veteránů stejně jako ti, kteří bojovali proti nacismu za druhé světové války a nebyli vojáci. Tím by jim vznikl nárok na některé výhody, například ve zdravotní a sociální péči.

Psali jsme:
Zastánce Grebeníček: Útoky na Semelovou jsou nápady chorých mozků
Hanba! Grebeníčka ve sněmovně vypískali za jeho řeči o třetím odboji

Teroristé, vrazi. Teď hrdninové

Kvůli zákonu se ale několikrát mezi politiky debatovalo o možném ocenění bratří Mašínů, kteří jsou některými lidmi dodnes považováni za vrahy. Nejinak - totiž že oslavováni jsou ve skutečnosti spíše zločinci - tomu pak je i v příběhu, kterým se zaobíral Pršala, řadový člen KSČM.

„Dne 8. června 1970 došlo k únosu letadla Československých aerolinií Il-14, které letělo na pravidelné lince z Karlových Varů do Prahy. Na palubě bylo 24 cestujících a tři muži posádky. Letadlo bylo donuceno přistát v Norimberku...V průběhu prvotního šetření vyšlo najevo, že únosci - čtyři muži a čtyři ženy - byli ozbrojeni pistolemi," popisuje v začátku svého článku téměř jako v detektivce Pršala.

Že ale nejde o žádný výtah z detektivního příběhu policejního rady, to vysvětluje autor dále: „Žádost o vydání únosců západoněmecké orgány odmítly s tím, že za výše uvedenou teroristickou akci budou postaveni před tamní soud. To se také stalo a dva hlavní iniciátoři byli odsouzeni k trestům v řádu měsíců. V atmosféře panující v období vyhrocené studené války taková benevolence patřila k vítaným propagandistickým cílům nevyjímaje vysílač Svobodná Evropa."

Už měl 18 záznamů v rejstříku trestů. Je to hrdina?

Dále  Pršala zmiňuje, že zatímco oba únosci byli mezitím ve vězení, tak manželky, které se také únosu letadla zúčastnily, zůstaly téměř nepotrestány, neboť dostaly u německého soudu jen podmínky. Ubytovány byly ve spolkovém sběrném táboře. Nakonec prý jedna z nich požádala o návrat do tehdejšího Československa, přestože čtveřice čekala na udělení azylu. S ním ovšem tehdejší Západní Německo váhalo, neboť jeden z únosců již měl ve svých 23 letech 18 záznamů v trestním rejstříku.

O celém příběhu čtyř Čechoslováků navíc podle Pršaly psal i tehdejší německý tisk: například časopisy Nürnberg Zeitung či Frankfurter Rundschau.

Související:

Proč se ale o tomto příběhu Pršala vlastně na stránkách Haló novin zmínil? „Lze se domnívat, že výše uvedení aktéři tehdejšího teroristického únosu nyní budou patřit k hrdinům železné opony a mohou se těšit na schválení zákona o třetím odboji, který jejich tehdejší gangsterský čin včetně jejich kriminální minulosti za ´totáče´, nejen bohatě ocení, ale s velkou slávou i ověnčí aureolou protikomunistických bojovníků," vysvětlil v závěru Pršala.

Sobotka z ODS: Do toho komunisté naštěstí mluvit nebudou

„Já ten konkrétní článek neznám, ale k tomu, kdo má nebo nemá být oceněn, se budou v budoucnu vyjadřovat lidé z organizací, kteří k tomu mají oprávnění. A já pevně věřím, že komunisté do toho nebudou mít co mluvit," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Benda: Haló noviny? To je komunistický škvár

„Já si myslím, že vůbec není vhodné komentovat Haló noviny. Ale každý člověk ví, že to je komunistický škvár," okomentoval pak článek zostra poslanec ODS Marek Benda.  

„To, že k tomu zákonu budou komunisté říkat takovéhle nesmysly, tak to víme. Já bych ale v pohledu na věc rozlišoval levici a komunisty. Proti tomu zákonu samozřejmě ostře bojuje komunistická strana, ale i jistá část sociální demokracie. Uvidíme však, jaký postoj budou mít zástupci ČSSD v Senátu," zmínil dále Benda.

„Jak jsem však k tomu poslouchal všechny minulé debaty, tak k tomu zákonu ani v Senátu zřejmě asi nebude jednoznačný závěr. I když jsem přesvědčen o tom, že určitě nebude zamítnut, a jestli nebudou přijaty nějaké zásadní pozměňovací návrhy? Já bych si skoro tipoval, že ne. U sociální demokracie asi v tomto převáží konstruktivní pohled," dodal Benda pro ParlamentníListy.cz.

Senát bude zákon projednávat tento týden 

To, že zákon o třetím odboji projde i v Senátu, je přesvědčený i předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD).

„Já si myslím, že zákon, jak je upravený z Poslanecké sněmovny, tak má šanci projít i v Senátu. My normu budeme projednávat už ve středu, nebo ve čtvrtek tento týden. Chtěl bych však napřed, aby k zákonu proběhla odpovídající diskuse ve výborech a v plénu Senátu, teprve pak bych se k jeho jednotlivým částem vyjádřil," zmínil pro ParlamentníListy.cz Štěch.

Podle něj je nadnesené se již nyní zaobírat konkrétními případy, jak je popisují z určitou nadsázkou Haló noviny.

„Jestliže by o odškodnění žádaly osoby podobného ražení, jak je popsáno v tom komunistickém deníku - tak to je otázka. Ale nikde není řečeno, že automaticky bude odškodněn každý. Vždy se bude posuzovat to, jestli jsou pro kompenzaci splněny všechny podmínky. Ale myslím si, že ten zákon, jak přišel, tak má šanci projít," dodal Štěch.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…