Kocourek vysvětloval, proč Kalousek chyběl

18.07.2011 20:21

Pondělní Interview ČT 24 hostilo ministerstva průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS). Hlavním tématem byla strategie konkurenceschopnosti České republiky. U její prezentace nebyl ministr financí Kalousek.

Kocourek vysvětloval, proč Kalousek chyběl

Strategie hospodářského růstu z pera bývalého vicepremiéra Martina Jahna se ministru průmyslu Kocourkovi nezdá. „Strategie hospodářského růstu preferovala hospodářský růst, kdežto my se zaměřujeme na konkurenceschopnost České republiky v kontextu světa," vysvětlil ministr.

Při představování nové strategie konkurenceschopnosti překvapivě chyběl ministr financí Miroslav Kalousek.

„To záleží na tom, který rezort se toho ujme, v České republice se toho ujalo ministerstvo průmyslu a obchodu, jakési ministerstvo hospodářství, což si myslím, že ke strategii přináleží. Ministerstvo financí je zaměřeno spíše na rozpočet. Ministerstvo průmyslu a obchodu je spíše ministerstvo hospodářství, my sledujeme jakési dlouhodobé cíle," vysvětlil v ČT ministr Kocourek.

K věci:
Nečas chce Česko ve dvacítce nejvíce konkurenceschopných zemí světa   
Nečas: Hrozí, že se rozdíl mezi námi a vyspělými státy bude prohlubovat

Stát strategie podle Kocourkových slov nebude nic. „To není úplně o tom, že by to stálo nějaké extra peníze. To je spíše o úvahách, co všechno si za ty vynakládané peníze můžeme pořídit. Při všech těch úvahách musíme respektovat všechna rozpočtová omezení, která budou," doplnil Kocourek.

Investiční pobídky má okolí, my musíme taky

Co se týče investičních pobídek, je Kocourek v zásadě proti. Ke zrušení investičních pobídek směřovala také všechna konsolidační opatření, ekonomická krize v roce 2009 ale znemožnila projekt ukončit.

„Vzhledem k tomu, že naši sousedé tento systém mají, protože jim to Evropská unie umožňuje, tak my je musíme mít taky, protože musíme usilovat o to, aby k nám šel zahraniční kapitál s vysokou přidanou hodnotou, o kterou my stojíme. Jinak bychom žádné investiční pobídky nechtěli," uzavřel Martin Kocourek.

Související:
Vláda: Představení mezinárodní strategie konkurenceschopnosti ČR
MPO: OECD vítá českou strategii konkurenceschopnosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …