Bárta v přímém přenosu: Jen tupé účetní škrty. Mluvil o Kalouskovi

19.07.2011 0:25

Vít Bárta v přímém televizním přenosu debatoval s kolegy z K9 o plánovaných daňových změnách. Pouhé zvýšení DPH na 19 procent, o kterém hovoří ministr financí Kalousek, označil za tupé účetní škrty.

Bárta v přímém přenosu: Jen tupé účetní škrty. Mluvil o Kalouskovi

Koaliční devítka se v pondělí večer neshodla na tom, zda se pro příští rok má zvýšit DPH na 19 procent, jak navrhl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta tvrdí, že největší "řežba" teprve přijde o miliardy v rozpočtu u ekonomických ministrů. Ti mají jednat v úterý. Bártovi se nelíbí, že vyšší DPH dopadne hlavně na chudší lidi. "Je potřeba nejdříve obhájit výdaje a pak teprve zvýšit daně," zdůraznil Bárta.



Připomenul, že Kalousek slíbil, že se zvednou platy učitelů a přidá se na dopravní infrastrukturu. "Je třeba revidovat koaliční dodatek," zlobil se Bárta v České televizi.

"My jsme středová strana. Odmítáme, aby zatížení nesli plošně občané. Ale i firmy. Bez toho to je tupý účetní škrt," pustil se Bárta do návrhu z pera Miroslava Kalouska.

Dále:

Zvýšení DPH není tupý škrt

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se Kalouska zastal. "Zvýšení DPH nejsou tupé účetní škrty, to potvrdili i odborníci," oponoval šéf modrých poslanců.

Šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík dodal, že zvýšení DPH umožní srazit schodek rozpočtu na pouhých 95 miliard korun. "Zatím jsme od VV neslyšeli žádný recept na šetření v resortu dopravy," obořil se Gazdík na Bártu.

Gazdíkovi se musím smát

Ten oponoval s tím, že resort dopravy pod jeho vedením ušetřil přes sedm miliard korun. "Tomu se pak musím smát, když slyším, že jsme neprovedli škrty," zlobil se Bárta. Gazdík byl ale neústupný: "Myslím, že pořád tam rezervy jsou."

Bárta ke zvýšení daně z příjmů právnických osob dodal, že je sociálně spravedlivější, než plošně zvednout DPH.

"Jednoprocentní zvýšení daně pro firmy by je mnoho nezatížilo. Bylo by z toho asi sedm miliard korun," vysvětlil Bárta. "DPH na potraviny zatíží nejvíc středněpříjmové skupiny. Potřebujeme zapojit do řešení problémů i ostatní skupiny," dodal.

"My jsme nikdy za dvacet let nehlasovali pro zvýšení přímých daní," reagoval Stanjura na Bártův návrh. Neformální lídr véček odmítl dále hrotit atmosféru mezi koaličními partnery.

Bárta: Už si s námi užili dost

"Koaliční partneři si s námi za půl roku už užili dost, další silná slova nebudu říkat," sdělil Bárta k údajné strategii ministrů VV, že nebudou hlasovat pro rozpočet, pokud se zvýší sazba DPH.

Podle šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) dvě pětiny Čechů (41 procent) preferuje přímé zdanění příjmu před nepřímým zdaněním spotřeby, sedm lidí z deseti (70 procent) pak podporuje také progresivní zdanění příjmu. Čtvrtina Čechů (26 procent) naopak upřednostňuje nepřímé daně ze spotřeby.

Nepřímé zdanění spotřeby více preferují lidé s dobrou životní úrovní, dotázaní ve věku od 30 do 44 let, provozní pracovníci ve službách a obchodě a voliči ODS. Naopak zřetelně nižší preferenci zdanění spotřeby šetření zaznamenalo mezi respondenty se základním vzděláním, lidmi ve věku nad 60 let a důchodci. Přímé zdanění příjmu má relativně vyšší podporu mezi voliči ČSSD, nižší naopak mezi mladými ve věku 15 až 19 let. Uvedli výzkumníci z CVVM

Psali jsme:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…