Podle chybně vyloženého zákona půjdou vojáci do výsluhy později

19.07.2011 8:20

Více než 200 vojáků, kteří pracují s výbušninami, půjde do výsluhy déle, než původně čekali, nebo s menší rentou. Důvodem je chybný výklad vyhlášky z roku 2008. Podle nových pravidel mají totiž nárok na zvýhodněný zápočet jen ti, pro které práce s výbušninami tvoří více než polovinu pracovní náplně. Renta by tak mohla být snížena zpětně i těm, jež od roku 2008 svlékli uniformu, píšou Lidové noviny (LN).

Podle chybně vyloženého zákona půjdou vojáci do výsluhy později

Armáda dosud jako kompenzaci za práci s výbušninami přičítala za každý odsloužený rok šest měsíců k dobru a díky tomu pobírali vojáci vyšší výsluhu. Situace se ale nyní změnila. "Z původně 350 vojáků zůstane zvýhodněný zápočet pro 140," řekla LN Jana Růžičková z generálního štábu. Roky navíc armáda nechá jen těm, kteří s výbušninou přímo pracují a tvoří to více než polovinu jejich náplně.

Lidé pracují s nebezpečnými výbušninami, ale nedosáhnou

Vojáci to cítí jako křivdu. Podle nich pracuje s nebezpečnými zařízeními mnohem více lidí, než jich nyní dosáhne na výhodnější zápočet. "Nebude například náležet velitelům rot a čet, kteří řídí činnost svých podřízených při práci s výbušninami. Tedy těm specialistům, na jejichž bedrech leží bezpečnost našich vojáků v Afghánistánu," řekl deníku LN jeden z ženistů.

Armáda se nebojí, že by při škrtání už jednou přislíbených roků vznikly nějaké potíže. "V systému sociálního zabezpečení lze odejmout dávku či snížit její výplatu, pokud se zjistí, že byla přiznána neprávem či vyplácená ve vyšší částce," oznámila Růžičková. Vojákům prý zůstane příplatek za rizikovou službu.

Přehodnocení zápočtu doby se bude týkat všech vojáků se stejné situaci

Změna by se ale měla dotknout i bývalých ženistů z Rakovníka a Bechyně, kteří odešli v uplynulých letech do civilu a pobírají rentu vypočítanou podle tehdejšího modelu. Případem se zabýval i vojenský ombudsman Jaroslav Daněk.

"Potvrdil, že se přehodnocení zápočtu doby musí dotýkat všech vojáků ve stejné situaci, tedy i těch, kteří již ze služebního poměru odešli," řekl LN Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany. Zatím ale není spočítané, u kolika lidí k zpětné revizi zápočtu dojde.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…