NERV představil desítku opatření, jak financovat zdravotnictví

19.07.2011 10:51

Pacienti by si měli vybírat z alternativních zdravotních plánů pojišťoven a lékaři by měli psát léky, u nichž bude v elektronických aukcích získána nejnižší cena. V desítce opatřeních k financování zdravotnictví to radí skupina Národní ekonomické rady vlády (NERV). Zveřejnila to v úterý na workshopu v Lichtenštejnském paláci v Praze.

NERV představil desítku opatření, jak financovat zdravotnictví

Experti počítají s omezením neřízeného pohybu pacientů po systému, opakovaná vyšetření ho zatěžují. K lepšímu využití peněz mají přispět také elektronické recepty a hodnocení léků a zdravotnických prostředků podle jejich přínosu k omezování nákladů. Nemocnice mají přejít z nynějších rozpočtů na platby za diagnózu DRG, kdy za stejnou péči dostane každá nemocnice stejně. Povede to k efektivnější léčbě.

NERV podpořil jednotnou právní úpravu pro všechny zdravotní pojišťovny

Skupina NERV podpořila jednotnou právní úpravu pro všechny zdravotní pojišťovny, kterou chystá ministerstvo zdravotnictví. Nyní má svůj zákon Všeobecná zdravotní pojišťovna a svůj zaměstnanecké pojišťovny. V Top 10 opatřeních jsou změny i v přerozdělení pojistného mezi pojišťovnami a přehodnocení úhrad zdravotnických prostředků.

Experti radí převod nemocenského pojištění do zdravotního pojištění, sledování kvality a výsledků péče, dvousložkové zdravotní pojistné a vícezdrojové financování. Do zdravotnictví by měla jít část daně z tabáku.

Nové léky a technologie by měly pojišťovny platit až po vyhodnocení přínosu. Zbytečná vydání za léky chtějí experti omezit tím, že by lékový úřad zveřejňoval lékaře pobírající odměny za spolupráci s farmaceutickými firmami. Seznam léčiv se má pravidelně aktualizovat.

Pojišťovny by měly péči kupovat podle kvality a ceny a nabízet alternativní plány

Podle expertů je nutno umožnit pojišťovnám skutečnou konkurenci. Měly by kupovat péči podle kvality a ceny a nabízet alternativní pojistné plány.

Experti doporučují změny také v lůžkové péči, mělo by být méně akutních lůžek a víc lůžek následné a dlouhodobé péče. Tyto změny už ministerstvo ve spolupráci s kraji zahájilo. Část péče z nemocnic by měla přejít do ambulancí, kde je to pro pojišťovnu levnější.

Podle expertů je nutno přesně definovat nároky pacienta na péči, stanovit podmínky pro její čerpání, dát víc peněz na prevenci, motivovat pojištěnce k účasti v preventivních programech a umožnit mu volbu z alternativních zdravotních plánů. Pacientům má být přístupný elektronický přehled péče, kterou na ně lékař vykázal. Pacienti by měli podepisovat péči, kterou jim lékař poskytl, což podle expertů usnadní kontrolu vykazování a znemožní úniky peněz.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…