Protidrogový koordinátor: Za Grosse se řezalo vše, co fungovalo

20.07.2011 9:54

Frustrace, strach a paranoia jsou pocity, které provázejí práci národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. Během dvaceti let, kdy se oboru věnuje, zažil nejhorší období, kdy byl ministrem vnitra či později i premiérem Stanislav Gross. V rozhovoru pro MF Dnes totiž tvrdí, že Gross likvidoval vše, co v protidrogovém boji fungovalo.

Protidrogový koordinátor: Za Grosse se řezalo vše, co fungovalo

Rok ve funkci národního protidrogového koordinátora přinesl Jindřichu Vobořilovi poznání, že ve státní správě panuje obrovská paranoia. Neexistuje normální komunikace, vše musí být písemně, každý se bojí, že ho ten druhý na něco dostane. „Čím nižší úředník, tím větší strach," tvrdí Vobořil v rozhovoru Přímo k věci s Barborou Tachecí pro MF Dnes.


Situace v oboru, v němž pracuje dvacet let, se po dobrém rozjezdu začala zhoršovat a posledních deset let už je frustrujících. „S nástupem Zemanovy vlády přestala drogová oblast kohokoliv z politiků zajímat," stěžuje si Vobořil. Jedinou, ale ne světlou, výjimkou byl Stanislav Gross. „Vyloženě řezal věci, které fungovaly," tvrdí absolvent oboru užívání drog a závislosti na univerzitě v Liverpoolu.

Na trhu s heroinem přicházeli Rusové o miliardu ročně

V té době držel trh s heroinem, který u nás dělá přibližně 16 miliard, ruský kapitál. „Pracoval jsem tehdy pro organizaci, která dokázala vyvést ven z drogové závislosti tři až pět tisíc lidí ročně a polovinu z nich vrátit do normálního života. To asi někdo ztrácel nějakou tu miliardu - jen na jedné organizaci," konstatuje Vobořil.

Gross se prý vždy tvářil, že ho problematika zajímá, ale pak v době růstu ekonomiky seškrtala tehdejší vláda výdaje Národní protidrogové centrály na polovinu. „Když se stal premiérem, okamžitě odvolal jednoho z mých předchůdců Josefa Radimeckého, tvůrce první úspěšně naplňované národní protidrogové strategie," připomíná nynější národní protidrogový koordinátor.

Jde o mstu, myslí si expremiér Gross

Bývalý premiér i předseda ČSSD na jeho slova zareagoval tím, že Vobořil patřil k zastáncům liberálnějšího přístupu k drogové politice a s nimi měl vždy problém. „Nějaké mé propojení s organizovaným zločinem je absolutně nesmyslné. Já jsem naopak prosadil významná protidrogová opatření, například osamostatnění Národní protidrogové centrály či tvrdší zákony," je Gross přesvědčen, že se mu Vobořil chce jen mstít.

Nynější národní protidrogový koordinátor uvádí, že za jeden provaz táhli s Grossem i lidovci. Jakmile Gross odešel, všechno skončilo, jen peníze šly dolů. „Až tato vláda pokles zastavila. Nečas mi nějak věřil. Mám s ním jen vzdálený pracovní vztah, ale za ta léta si mne nejspíš pamatuje a respektuje mě. A asi jsou nějaké politické dohody, aby mne a můj rozpočet nechali na pokoji," myslí si Vobořil.

K věci:

Legenda Douda: Protidrogoví John a Bém zabránili katastrofě 

Kalousek je protidrogový extremista, píše novinář z Reflexu 

Senát schválil zákaz třicítky nových drog. Policisté to vítají

Foto: npc.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…