Vláda chce, aby Kubice vypracoval návrh na zrušení KSČM

20.07.2011 14:41

Ministr vnitra Jan Kubice (nestraník) má do listopadu zpracovat návrh na pozastavení činnosti KSČM. Úkol mu ve středu uložila vláda i přesto, že vzala na vědomí analýzu připravenou jeho ministerstvem, která podobný krok nedoporučuje. ČTK o tom informoval zdroj obeznámený s jednáním vlády.

Vláda chce, aby Kubice vypracoval návrh na zrušení KSČM

KSČM podle expertů ministerstva vnitra nenaplňuje žádný z bodů, které Nejvyšší správní soud v minulosti vyjmenoval jako možné důvody pro zrušení politické strany. Právní experti nenalezli důkazy, že by strana aktivně spolupracovala se sdruženími, která prosazují komunistickou ideologii agresivněji. Demokracii tedy neohrožuje.

„V tuto chvíli nejsou žádné důvody k právním krokům vůči KSČM, a to ani ve formě návrhu na pozastavení činnosti. Program politické strany neodůvodňuje závěr, že právní kroky vůči KSČM podle zákona o politických stranách hnutích by mohly mít naději na úspěch," uvádí analýza ministerstva, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici a již přinesly její ukázky.

Podrobněji:
Máme informace o analýze: Zrušení KSČM skutečně není v plánu
SLEDUJEME téma Zákaz KSČM
Pravicoví grázlové, primitivové. Grebeníček o zpackaném zákazu KSČM

Přesto výroky představitelů KSČM budí rozruch. Například podle poslankyně KSČM Marty Semelové by si místo příslušníků protikomunistického odboje uznání a ocenění zasloužili spíše pohraničníci bránící komunistické hranice. "Předložený návrh zákona o třetím odboji je paskvil. Zcela pomíjí všechny mezinárodní a historické souvislosti, umožňuje ocenění vrahů a násilníků, uráží normální poctivé lidi, kteří zde žili a pracovali," prohlásila v červnu.

Analytici vnitra její výroky označili za "nepochybně značně nemravné, ve společnosti nepřijatelné a hrubě neslušné". Upozornili ale, že poslankyně není ve vedení ani ve stínové vládě KSČM, a proto nejde o oficiální rétoriku strany.

S chováním KSČM se společnost dokáže vyrovnat v rámci voleb

"Je nutné brát v úvahu, že strana již dvacet let funguje v rámci demokratického právního státu a zatím nic nenaznačuje, že by se s chováním KSČM společnost nedokázala vyrovnat v rámci demokratických voleb," stojí v dokumentu, který dnes vzala vláda na vědomí.

Pro možné zrušení podle něj nehovoří ani rozsudky Evropského soudu pro lidská práva. Plyne z nich totiž, že soudy jsou po skončení studené války tolerantnější vůči komunistické ideologii než k ideologii nacistické.

Někteří politici vládních stran však už před středečním jednáním kabinetu dávali najevo, že se stanoviskem právníků vnitra nebudou řídit.

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…