ČSSD bude druhý pilíř důchodové reformy korigovat, slíbil Sobotka

20.07.2011 17:47

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka byl hostem pořadu 20 minut Radiožurnálu. Hovořil o vládních návrzích přípravách státního rozpočtu, malé zdravotní reformě a návrhu na transparentní financování politických stran. Podle něj není správné zvyšovat nepřímé daně v době, kdy neroste životní úroveň ani platy.

ČSSD bude druhý pilíř důchodové reformy korigovat, slíbil Sobotka

Sobotka prohlásil, že ČSSD nemůže souhlasit s tím, jak vláda dodržuje konvergenční program. Rozpočet prý prohlubuje sociální propast. Sanaci rozpočtu zaplatí především střední třída.

„Daňové břemeno je důležité rozložit spravedlivěji. Zvyšování nepřímých daní v době, kdy neroste životní úroveň, není správné. Navrhovali jsme, aby byla vytvořena daň z příjmů osob u firem, které mají velký podíl na veřejném hospodaření," řekl Sobotka v Radiožurnálu.

SLEDUJEME téma DPH

Napadne ČSSD malou zdravotní reformu u Ústavního soudu?

„Poplatek za pobyt ve zdravotnickém zařízení se nezapočítává do celkových sociálních výdajů a zejména pro důchodce to může představovat problém," myslí si Sobotka.

Předseda nejsilnější opoziční strany předpokládá, že kdyby se vládě podařilo rozdělit péči na standardní a nadstandardní, dotkne se to jenom malého rozsahu péče.

Rozšíření spoluúčasti na 22 procent označil Sobotka za politické rozhodnutí. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) by do této výše měl vystoupat během tří let.

SLEDUJEME téma zdravotní reforma

„Znovu je zde argument, že v situaci, kdy nerostou reálné příjmy, je takový nárůst spoluúčasti sociálním problémem," připomněl Sobotka v Radiožurnálu.

Sociální demokracie bude druhý pilíř důchodové reformy korigovat

V druhém pilíři si lidé budou moct na individuální účty u soukromých penzijních společností od roku 2013 převádět ze státního průběžného systému tři procentní body ze sociálního pojištění.

„Požádal jsem naše experty, aby vypracovali plán, jak reagovat na druhý pilíř důchodové reformy. Chceme posoudit zrušení druhého pilíře nebo alespoň jeho korekci," prohlásil Sobotka.

„Před příštími volbami jasně řekneme, s čím lidé mohou počítat, pokud budou volit ČSSD. Pokud jde o důchodovou reformu, je potřeba rozlišit expertní komisi, kterou jsme vytvořili pro komunikaci s vládou, a naše expertní práce, které se týkají zrušení nebo korekce druhého pilíře," připomněl předseda ČSSD.

Zprůhlednění financování stran ČSSD podporuje

Vláda ve středu přijala analýzu ministerstva vnitra týkající se zprůhlednění financování politických stran a hnutí.

„Podporujeme návrh na rozšíření pravomocí NKÚ. Ale podporujeme návrh ODS, aby zde existovala nezisková organizace, která by vydávala srovnávací tabulky. Taková organizace by mohla také kontrolovat, zda politické strany dodržují požadavky na transparentní financování stran," navrhuje Sobotka.

Sociální demokracie by ráda, aby už v příštích krajských a senátních voleb platily nové povinnosti v případě financování stran. Bude se regulovat zejména objem kampaní z hlediska rozsahu inzerce nebo počtu billboardů. Politická strana by nenakupovala reklamu přes prostředníky ale přímo.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…