Senátoři vydali kolegu Lajtocha ke stíhání. Je podezřelý kvůli zakázkám v Přerově

21.07.2011 16:09

Senátor ČSSD a přerovský primátor Jiří Lajtoch bude moci být trestně stíhán kvůli zakázkám na přestavbu přerovského domova důchodců a zimního stadionu. S jeho vydáním k trestnímu stíhání dnes souhlasil Senát.

Senátoři vydali kolegu Lajtocha ke stíhání. Je podezřelý kvůli zakázkám v Přerově

Policie přerovského primátora Jiří hoLajtocha podezírá ze sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky a ze zneužití pravomoci veřejného činitele a to kvůli zakázkám na přestavbu přerovského domova důchodců a zimního stadionu. Policie požádala o primátorovo vydání kvůli takzvaným vícepracím na obou stavbách.

Lajtoch pokládá své stíhání za nezákonné, vidí za ním snahu postihnout člena horní komory parlamentu. "Necítím žádnou vinu, myslím, že k žádnému zločinu u těchto akcí nedošlo," uvedl a sám proto nepožádal horní komoru o své vydání k trestnímu stíhání, což někteří senátoři kritizovali. Hlasy 41 z 68 přítomných senátorů žádosti protikorupční policie ale Senát nakonec vyhověl.

Stojí za mnou i Sokol, hájil se senátor

"Konstrukce mého obvinění je po faktické stránce nesmyslná a po právní stránce chybná," uvedl dnes Lajtoch s poukazem na stanovisko advokáta Tomáše Sokola. Stíhání dvanácti dalších údajných spolupachatelů zatím totiž policie nezahájila.

Podle Sokola je ale Lajtoch stíhán podle zákoníku platného od loňského roku za činy, kterých se údajně dopustil v letech 2008 a 2009. "Takže mám dobré důvody si myslet, že nejde o trestní stíhání jako takové, ani o to, jestli to bude podle práva, ale výhradně o mně," dodal Lajtoch s tím, že byly práce na stavbách standardně odsouhlaseny v komisích i na radě.

"Poté teprve byla uzavřena smlouva jako dodatek ke smlouvě a teprve poté byla prováděna fakturace. Necítím žádnou vinu, myslím, že k žádnému zločinu sjednání výhody nedošlo," uvedl již dříve Lajtoch.

Proti Lajtochově vydání byli pouze tři senátoři ODS, Vladimír Dryml z ČSSD a Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). Dryml za policejní žádostí viděli politickou motivaci, kterou naznačoval i sám Lajtoch.

"Kladu otázku, jestli by žádost přišla, kdyby pan Jiří Lajtoch nebyl senátor. Podle mého ne," řekl pak k tomu další senátor Petr Pakosta z ODS.

Na Lajtocha málem nedošlo

Senátoři málem o Lajtochovi nejednali. Po polední přestávce se mělo totiž pokračovat v debatě o zdravotnickém zákonu, ale nakonec nikdo nevznesl námitku  - jak upozornil řídící schůze Petr Pithart  - a tak schůze nakonec skutečně ve 14.00 hodin pokračovala bodem Žádost o souhlas Senátu s trestním stíháním senátora Jiřího Lajtocha. O zdravotnictví pak senátoři začali opětovně debatovat až o hodinu později, takže v 15.00 hodin.

Lajtoch je sedmým senátorem, kterého horní komora vydala k trestnímu stíhání. Celkem projednávala 12 žádostí o vydání.

Senát vydal ke stíhání sedm svých členů, pětkrát byl proti:  
 - 28. dubna 1999 - Senát odmítl zbavit imunity Václava Bendu (ODS), podezřelého z neoprávněného nakládání s osobními údaji. O vydání Bendy požádal vyšetřovatel v souvislosti s aférou kolem údajné spolupráce vídeňského starosty Helmuta Zilka s StB. 
  - 20. října 2000 - Senát odmítl vydat Jaroslava Musiala (ČSSD) k trestnímu stíhání kvůli jeho dřívějšímu působení ve vedení firmy Elektrotechnické závody v Bystřanech na Teplicku. 
 - 28. června 2001 - Senát odmítl zbavit imunity Vladimíra Schovánka (Unie svobody), podezřelého z pomluvy kvůli článku v místním časopise o spolupráci některých lidí s StB. 
 -  25. října 2001 - Senát vydal Ondřeje Febera (Unie svobody) k trestnímu stíhání kvůli dopravní nehodě, při které byl těžce zraněn člověk. 
 - 19. září 2002 - Kvůli dopravní nehodě zbavili senátoři imunity Pavla Eyberta (ODS). 
 -  23. ledna 2003 - Senátoři vydali k trestnímu stíhání někdejšího ředitele televize Nova Vladimíra Železného (za hnutí Nezávislí; nyní europoslanec). Železný čelil podezření z poškozování věřitele a z daňových deliktů. 
 -  6. listopadu 2003 - Senát vydal k trestnímu stíhání Alexandra Nováka (ODS) kvůli podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z přijímání úplatku. Případ dosud nebyl uzavřen. 
  -  2. února 2006 - Senát odmítl zbavit imunity Lianu Janáčkovou (za hnutí Nezávislí). Policie ji podezřívala z toho, že se jako starostka zapojila do sporných finančních transakcí. 
   - 7. února 2007 - Senát zbavil imunity předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka, kterého policie podezřívala z přijetí úplatku. Kauzu o rok později nadvakrát zastavilo státní zastupitelství a ani později již nebyla znovu otevřena. 
   - 24. dubna 2008 - Senát odmítl vydat k trestnímu stíhání senátorku Lianu Janáčkovou kvůli výrokům na adresu části ostravských Romů, které pronesla v roce 2007 jako starostka ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky. Senátorka o zbavení imunity žádala. 
   - 28. ledna 2009 - Senát vydal k trestnímu stíhání senátora ČSSD Pavla Trpáka. Gynekolog Trpák, který o vydání sám požádal, čelí obvinění, že v květnu 2007 pochybil u porodu v trutnovské nemocnici. Novorozenec krátce poté zemřel. Soudy kauzu dosud pravomocně nerozhodly. 
   - 21. července 2011 - Senátor ČSSD a přerovský primátor Jiří Lajtoch bude moci být trestně stíhán kvůli zakázkám na přestavbu přerovského domova důchodců a zimního stadionu. S jeho vydáním k trestnímu stíhání souhlasil Senát. Lajtoch o vydání nepožádal.


  Dnes v Senátu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…