Průlom. Kalousek připustil vyšší solidaritu bohatých. Voliči to pochopí

22.07.2011 6:23

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připustil, že by stát mohl zdanit lidi s vyššími příjmy. Přestože dosud byla pro něj tato varianta nemyslitelná, mohl by tak ustoupit požadavku Věcí veřejných výměnou za schválení devatenáctiprocentní sazby DPH.

Průlom. Kalousek připustil vyšší solidaritu bohatých. Voliči to pochopí

Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta navrhuje, aby se příjmy nad 90 000 korun měsíčně danily třiceti procenty.



Miroslav Kalousek se k podobné myšlence pozitivně vyjádřil poprvé, doposud se TOP 09 i ODS zdál takový návrh příliš levicový. "V zájmu většího konsenzu ano. Muselo by to být zdůvodněné a časově omezené. Recipročně k tomu, že se skrze DPH více zdaní spotřeba, bych požádal o solidaritu vysokopříjmové skupiny," uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny Kalousek.

  • SLEDUJEME téma: rozpočet 
  • SLEDUJEME téma: DPH

  • "Dokážu se postavit před naše voliče a požádat je o vyšší míru solidarity," řekl Kalousek. Podle ministra financí je konsolidace veřejných rozpočtů vyšší hodnota, než ideologie strany. Kalousek je pod vlnou kritiky nejen od VV, opozice, ale i mnohých ekonomů.

    500 ředitelů odborů

    Politolog Alexandr Tomský pro ParlamentníListy.cz uvedl, že by se měl Kalousek zaměřit více na úspory ve výdajích státu.

    „Máme 500 ředitelů odborů na ministerstvech s průměrným platem 65 tisíc plus prémie na konci roku. Za první republiky bylo celkem 22 sekčních šéfů na ministerstvech. Kromě redukce se musí osekat i sociální dávky u těch, kteří je zneužívají. Máme také třikrát více hasičů a policistů než jinde v Evropě. Městská policie dává pokuty, místo aby hledala zloděje. Bylo by třeba redukovat stavy státní správy, ti lidé by si našli práce v soukromé sféře, pro kterou by díky nižším nákladu státu zůstalo více prostředků," říká Tomský.

    Vedoucí Katedry ekonomie Národohospodářské fakulty VŠE a člen Národní ekonomické rady vlády Jiří Schwarz se domnívá, že nebyl využit prostor pro snižování veřejných výdajů a zde existují obrovské rezervy. „Je velmi smutné, když pravicové vlády zvyšují daně. Velmi špatně se jim to vysvětluje, protože takto by se pravicové vlády chovat neměly. Chápu ministra financí, který chce mít vyrovnaný rozpočet, ale neměl by se snažit toho dosáhnout zvýšením daní," řekl pro ParlamentníListy.cz Jiří Schwarz.

    Podrobněji:
    I pravicový myslitel je proti. Primitivní Kalouskova DPH je asociální
    Ekonomové proti Kalouskovi: Nezvedejte daně, hledejte úspory
    Zuřiví živnostníci: Kalousek prachy jen bere. O úsporách už mlčí

    Novou sazbu nechceme, úlevy ano

    Kalousek ale odmítá zavádět novou sazbu. Mělo by podle něj jít například o větší úlevy na dani pro nízkopříjmové skupiny nebo změny stropů na zdravotní a sociální pojištění. A jednat je ochotná i ODS.

    "Debatu o další sazbě daně z příjmu mohu vyloučit. Pokud by ale šlo o změny parametrů, aniž by se zvyšoval počet výjimek, tak nechceme dopředu nic odsuzovat ani přijímat. Je to věc k dalšímu jednání," řekl HN ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

    Ani takový ústupek by ale nemusel znamenat, že by Věci veřejné kývly na návrh jednotné sazby DPH 19 procent. Strana není spokojena ani s jinými položkami rozpočtu a chce, aby vláda více šetřila v jiných resortech než je ministerstvo dopravy vedené Pavlem Dobešem (VV).

    K věci:
    Bohatý Bárta daní bohaté. Pehe: Vykrádá ČSSD, protože musí
    Drsný hlas z koalice: Lidi nemají co žrát, žádný vyšší ceny

    Koláž: hns

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: joh

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    koalice

    K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

    8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

    O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…