Bohuslav Sobotka chyboval. Měl by zaplatit 638 000 korun

22.07.2011 8:13

Pokud dnes úředník či politik udělá chybu, stát po něm peníze vymáhat nemusí. A také to většinou nedělá. Pokud by ale prošla změna navrhovaná Stanislavem Polčákem (TOP 09), platil by i Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Bohuslav Sobotka chyboval. Měl by zaplatit 638 000 korun

Zákon momentálně povinnost vymáhat škodu za přehmaty úředníků neukládá. Domůže-li se tedy poškozený u soudu náhrady, většinou ji platí daňoví poplatníci. To by se nyní mělo změnit. U úmyslných provinění by úředník platil 100 procent škody, u neúmyslného pak 4,5násobek mzdy.

Platil by i Sobotka

Když v roce 2006 nařídil soud ministerstvu financí vyplatit Evropským demokratům dluh a odškodnění 1,1 milionu korun, odůvodnil své rozhodnutí chybou Bohuslava Sobotky (ČSSD). Jeho postup označil za nesprávný a nezákonný.

Sobotkův nástupce Miroslav Kalousek (TOP 09) ale rozhodl, že způsobenou škodu zaplatí stát. A pokud by zákon platil, vyšla by chyba Sobotku na 638 000 korun. Vypočítal to deník MF Dnes.

Za svá rozhodnutí by podle nového návrhu začali být zodpovědní nejen úředníci a politici, ale také soudci a žalobci. Ročně stát platí desítky milionů jako odškodnění za chyby úřadů, loni to bylo 172 milionů. „Stát začne hledat konkrétní viníky škod. Úředníkovi se nedůslednost či zlý úmysl projeví v platu," upřesnil pro MF Dnes poslanec Polčák, jak by měla změna v budoucnu fungovat.

Čtěte více:
Polčák: Chceme, aby úředníci za chyby platili 
Za chyby úředníků platí stát. Desítky milionů ročně

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…