Drsná diskuze kvůli silnicím. Na Humla zaútočila internetová "guerilla VV"

22.07.2011 19:02

"Stát, respektive VV, budou horší jak loupežníci středověku, kteří také okrádali pocestné. Tohle bude ve velkém. K tomu daně z pohonných hmot," takto se vyjádřil na sociální síti k plánovaným novinkám ministerstva dopravy exposlanec za Věci veřejné Stanislav Huml. Jeho kritika patří zejména tomu, že by se v budoucnu měly vybírat poplatky i za používání silnice první třídy. Diskuse, která se tím pod jeho statusem strhla, byla velmi bouřlivá. Podle Jaroslava Škárky - dalšího exposlance VV - na ní nechyběly dokonce ani placené guerilly.

Drsná diskuze kvůli silnicím. Na Humla zaútočila internetová "guerilla VV"

 

Ministerstvo dopravy má plán, jak přivést do svého rozpočtu minimálně pět miliard korun navíc. Dálniční známka pro auta má stát až 1500 korun, motocyklisté zaplatí 1000 korun. Kupon na silnice prvních tříd by měl stát 600 korun. Informovaly o tom v tomto týdnu Hospodářské noviny (HN) s tím, že ministerstvo svůj plán ještě letos nepoužije, protože se peníze pro dopravu našly z dividend ČEZ. Některé novinky by mohly platit však už v příštím roce, například dražší dálniční známky.

"Pokud jde o dálniční známku, která by byla rozšířená na silnice prvních tříd, tam by to možné bylo," potvrdil ministr dopravy Pavel Dobeš.

Čtěte také:


A právě to nazvedlo ze židle dnes již nezařazeného poslance Stanislava Humla a donutilo ho na Facebook napsat výše uvedený status. Možná ani nečekal, jak velkou debatu tím rozvíří.

Jedním z diskutujících, který se připojil svými názory, byl i dnes již také vyloučený poslanec Véčkařů Jaroslav Škárka. "No ono to má pomoct naplnit stranickou pokladnu VV od firmy Kapsch," napsal Škárka. "Vidím to, Jardo, podobně. Bohužel," reagoval vzápětí na jeho názor Huml.

"Je třeba si však navíc uvědomit, že zpoplatnění silnic zvedne ve finále všem třeba cenu na každém jednom rohlíku. I proto to, jak je vidět, trápí tolik lidí, kteří se do diskuse zapojili,"  řekl Huml ParlamentnímListům.cz. 

Škárka začal o guerillách, diskutující mu poradili, ať si oplachuje přirození

Diskuse se však vzápětí od faktických úvah a připomínek či komentářů, zvrtla do debaty plné osobních invektiv. I proto Jaroslav Škárka dále napsal, že je zřejmě pod taktovkou guerill (placených diskutérů). Stanislav Huml však v tomto jeho názor zcela nesdílí.

"Facebook většinou není zcela anonymní, i když asi jde si vytvořit falešný profil. Přesto jsem si nikdy zatím nevšiml, že by mně na něj chodily nějaké guerilly. Myslím, že tomu tak bylo snad i v tomto případě," sdělil Huml ParlamentnímListům.cz.

Čtěte také:

Vše začalo poměrně nevinně. (ParlamentníListy.cz neuvádějí všechny diskusní příspěvky, pozn. red. )

"Platit poplatky za silnice, které jsou mnohdy v dezolátním stavu, je debilita - stejně pochybuju, že na ty silnice půjdou, to je stejně naivní představa, jako kdyby si chlap zaplatil prostitutku a čekal neposkvrněnou pannu...," napsala Dana Lapáčková svůj názor. 

Další z diskutujících, Tatiana Štamberová, se Véčkařů a jejich postoje zastala.

"Já jsem si prozatím všimla, že VV vybojovaly nižší sazbu DPH na příští rok. Takhle se loupežník nechová. Věci veřejné nejenom uchránily finančně nejslabší od dražších potravin, ale také pomohly tímto krokem, aby neklesla koupěschopnost našeho obyvatelstva. Je to fakt laciný komentář, Stanislave. Silnice jsou v dezolátním stavu. Přece je nebudeme platit my, co nejezdíme autem. Opravu si musí financovat ti, kteří tím autem jezdí. Je to spravedlivé. Takže VV opět ochránily ty finančně nejslabší - protože jinak by i toto zaplatili i oni. Nemám ráda tyto populistické blemty," rozčílila se v diskusi pod statusem Stanislava Humla Štamberová. Poté pak ještě několikrát. Za to si vysloužila od Jaroslava Škárky velmi nelichotivý příspěvek.

Čtěte také:


"Evidentně máte dobré pokyny, co psát, ale je to slabé. Vím, že guerille VV se platilo 80,- Kč/hod. To si možná za své příspěvky ani nezasloužíte. Kolega Babák, resp. dnes Josef Dobeš, by měl zřejmě zpřísnit kritéria výběru brigádníků," reagoval na některé výpady směrem ke své osobě i názorům Škárka. 

O několik příspěvků níže konstatoval, že guerilla VV má asi pod statusem sraz. "Komu není dáno, v apatyce nekoupí... zkuste si změřit IQ a nebuďte smutná, pokud bude nižší než 80, i takoví lidé ve společnosti žijí," doporučil jedné z velmi zanícených diskutérek Jaroslav Škárka.

A ta mu nezůstala nic dlužná. "Jaroušku, co čekat od arogantního floutka? Pa a zkuste si omývat přirození vlažnou vodou," doporučila mu krátce před tím, než se rozhodl Škárka diskusi opustit.

Známky i pro ty, co po dálnici nejezdí

Kvůli čemu vše vzniklo? Lze shrnout, že nové typy známek by si museli vedle motorkářů kupovat nově od příštího roku už i řidiči, kteří po dálnicích vůbec nejezdí. Na poplatcích ze silnic prvních tříd by tak stát mohl podle propočtu fondu dopravy získat více než pět miliard korun. Celý plán je ovšem závislý na tom, kolik peněz se ministru dopravy Pavlu Dobešovi podaří pro dopravu vyjednat na rok 2013.

Pokud by skutečně došlo ke zpoplatnění silnic první třídy, zařadilo by se Česko například po bok Černé Hory, Bulharska nebo Rumunska.


Čtěte také:


FotoKoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…