Odplivli si před Kalouskem. Poslanci ODS v šoku z daní pro bohaté

23.07.2011 15:02

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 připustil, že by mohl stát zavést progresivní zdanění u lidí s vyššími příjmy. V ODS však nejsou se zvýšením přímých daní příliš smířeni. Někteří poslanci občanských demokratů, které ParlamentníListy.cz oslovily, reagovali na záměr na zdanění bohatých téměř podrážděně.

Odplivli si před Kalouskem. Poslanci ODS v šoku z daní pro bohaté

Přestože dosud byla pro Miroslava Kalouska a TOP 09 tato varianta nemyslitelná, ministr připustil, že by tak mohl ustoupit požadavku Věcí veřejných výměnou za schválení devatenáctiprocentní sazby DPH. Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta navrhuje, aby se příjmy nad 90 tisíc korun měsíčně danily třiceti procenty. Tím by ale došlo nejenom ke zvýšení nepřímých, ale navíc i přímých daní.

O pohyby sazeb přímých i nepřímých daní vedou spor především TOP 09 a Věci veřejné, jmenovitě rivalové Kalousek a Bárta. Ministr financí v sobotním Právu naznačil, že ideální moment pro dohodu na progresivní dani i DPH Věci veřejné již promeškaly. Další diskusi se však nebrání. Bárta zase čtenářům sobotní MF Dnes prozradil, že Kalouskova podmínka schválení 19% sazby DPH je pro něj těžko přijatelná. Vůbec se mu navíc nelíbí, že souhlasem Véček se zvýšením DPH podmiňuje Kalousek navýšení rozpočtu pro ministerstvo dopravy, klíčový resort VV.

Třebaže je debata o vyšším zdanění vysokopříjmových skupin obyvatelstva teprve na začátku, mnohým zákonodárcům ODS se nelíbí už to, že začala. Trvají na rovné dani z příjmů fyzických osob, která byla zavedena za vlády Mirka Topolánka.

Nejnovější vývoj:
Kalousek: Vyšší odvodovou zátěž bohatých zhatila neústupnost VV
Bárta: Zdanění bohatých máme v programu. A chceme to

Více: Průlom. Kalousek připustil vyšší solidaritu bohatých. Voliči to pochopí

Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil...

Místopředseda sněmovního Hospodářského výboru Aleš Rádl z ODS se s ministrem financí vůbec nemazlil. „Je pro mě naprosto nepřijatelné, že ministr mé vlády se v otázce míry a formy zdaňování chová jako janek, který neví, co chce," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Rádl.

SLEDUJEME téma: vládní reformy
SLEDUJEME téma: DPH

Ten tak narážel, že nejprve dle dodatku ke koaliční smlouvě byl dohoda na DPH na příští rok na 14 procentech ve snížené sazbě a 20 procentech základní sazby a další rok sjednocení na 17,5 procentech. Pak Kalousek přišel s tím, že by měla být hned daň devatenáct procent s výjimkou knih, léků a tiskovin. A pak byl zase vládou schválen rozpočet dle dodatku ke koaliční smlouvě. A v pátek zase Kalousek znovu uvažuje o tom, že by zvýšil nejen DPH na 19 procent, ale k tomu by zavedl i progresivní zdanění. V rozhovoru pro HN Kalousek ale sám uváděl, že v ekonomice je důležité nevydávat každý týden jiné signály.

Čtěte také: Vláda schválila rozpočet. Ne, ano, ano, ne tupým škrtům, řekl Bárta

„Já progresivní zdanění nepodporuji. Pokud má mít naše reforma skutečně za cíl odbřemenění státu od aktivit, které dělat nemá a nemusí, a tím vytvořit prostor ke zmenšení tempa jeho zadlužování, pak si myslím, že je nutné vytvořit v příjmech veřejnosti dostatečný prostor na to, aby si tyto aktivity mohli nakupovat sami. Další a další zdaňování touto cestou určitě není," dodal poslanec Rádl.

Na katolické vyznání Miroslava Kalouska apeloval člen Hospodářského výboru Jaroslav Plachý z ODS. "Kdysi dávno stanovil Hospodin Izraelitům spravedlivou rovnou 10procentní daň pro chrám. Ministr financí by to jako bývalý lidovec měl vědět. Pokud v rozporu s tím chce zavést milionářskou daň, bude si muset získat podporu komunistů. Pro ODS je progresivní daň v rozporu se základními programovými principy. Proto Kalouskovy návrhy nepodpořím," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Plachý.

Jedna paní povídala

Člen Rozpočtového výboru Pavel Bém z ODS byl o něco smířlivější. „Obávám se, že se pohybujeme v časoprostoru ´jedna paní povídala´. Samozřejmě, že zvyšování daňové zátěže jde přímo proti základnímu paradigmatu politiky ODS, a to především v případě přímých daní. Politika ODS je od svého vzniku postavena na principech: maximální možná svoboda občanů v oblasti lidských práv i zodpovědnosti za nakládání se svým majetkem, tedy i mzdou či ziskem, a malý, levný stát, který do života lidí zasahuje co nejméně, a to i na úrovni daní. Tyto principy ODS vždy hájila a vždy hájit bude, jinak by neměla právo na svou existenci," řekl serveru ParlamentníListy.cz poslanec Pavel Bém.

Čtěte také: Zuřiví živnostníci: Kalousek prachy jen bere. O úsporách už mlčí

„Ministra Kalouska považuji za pravicového politika, jehož vidění světa je ODS blízké. Počkám si na předlohy příslušných zákonů v Poslanecké sněmovně. Pak se k nim budu teprve moci vyjádřit," dodal Bém.

Kalouskův návrh rozpočtových kapitol na rok 2012

Členovi Rozpočtového výboru Igoru Svojákovi z ODS se Kalouskův návrh nelíbí. „Jako poslanec ODS si neumím představit, že podpořím progresivní zdanění," uvedl poslanec.

Pavel Svoboda z Rozpočtového výboru Kalouskův návrh nezavrhuje apriorně. "Pokud by s tímto a fiskálně patřičně odůvodněným návrhem přišla vláda jako celek, tak bych s tím principiálně neměl problém. Volič ODS by to určitě pochopil. Individuální Kalouskovy výroky tohoto typu bez předchozích koaličních dohod vnímám jako nekorektní podbízení se levicovým voličům," řekl Svoboda.

TOP 09 svého ministra hájí

Člen Rozpočtového a Hospodářského výboru František Laudát z TOP 09 není také nadšen. „Je to pro mě jen hodně těžko přijatelné. Ale pokud by mělo dojít k velké krizi, asi by nic jiného nezbylo," míní Laudát.

Psali jsme: Pravicový filozof o vládě: Slaboch Nečas, hloupý účetní Kalousek

Místopředsedkyně Rozpočtového výboru Helena Langšádlová ale svého stranického kolegu Kalouska hájí. „Jestli to pan ministr navrhuje, tak je to s cílem, aby za stávající fiskální i politické situace bylo možno sestavit rozpočet nepřesahující plánovaný schodek. To také považuji za prioritu a věřím, že to pochopí i naši voliči," uvedla pro ParlamentníListy.cz Langšádlová.

K tématu: I pravicový myslitel je proti. Primitivní Kalouskova DPH je asociální

Člen Hospodářského výboru Václav Cempírek (TOP 09) s progresivními daněmi souhlasí. „Ano, jsem pro, protože to tak je ve všech vyspělých zemích."

Ideje pryč v zájmu kasy

ParlamentníListy.cz již informovaly, že řada ekonomů i poslanců kritizuje zvyšování daní a říkají, že by se mělo raději více šetřit ve státní správě, měly by se zefektivnit sociální dávky a omezit byrokracie.

Čtěte také: Klaus: Zvyšování DPH není pravicové. Chápu znepokojení občanů

Miroslav Kalousek se k myšlence progresivního zdanění pozitivně vyjádřil poprvé, doposud se TOP 09 i ODS zdál takový návrh příliš levicový. „V zájmu většího konsenzu ano. Muselo by to být zdůvodněné a časově omezené. Recipročně k tomu, že se skrze DPH více zdaní spotřeba, bych požádal o solidaritu vysokopříjmové skupiny," uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny Kalousek.

„Dokážu se postavit před naše voliče a požádat je o vyšší míru solidarity," řekl Kalousek. Podle ministra financí je konsolidace veřejných rozpočtů vyšší hodnota, než ideologie strany. Kalousek je za snahu zvyšovat DPH pod vlnou kritiky nejen od VV, opozice, ale i mnohých ekonomů.

Více: Ekonomové proti Kalouskovi: Nezvedejte daně, hledejte úspory

Podle středečního hlasování vlády by měl mít státní rozpočet na příští rok schodek ve výši 105 miliard korun. Nadále by měla (zatím) platit koaliční dohoda, že v příštím roce budou dvě sazby DPH: 14 a 20 procent a v roce 2013 jediná sazba 17,5 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…