Škárka tvrdí: John dostával sto padesát měsíčně. Za loajalitu

22.07.2011 22:03

Nedávné prohlášení Kristýny Kočí, podle které se řada vlivných jmen Věcí veřejných do strany dostala na inzerát, podpořil v rozhovoru pro portál Týden.cz i další bývalý straník, poslanec Jaroslav Škárka. Za loajalitu straně měli její členové následně dostávat odměnu – například předseda VV Radek John prý za podporu strany dostával až 150 tisíc korun měsíčně.

Škárka tvrdí: John dostával sto padesát měsíčně. Za loajalitu

Sám John toto prohlášení označil za nehoráznost, stejně jako ostatní inkriminovaní poslanci. Náborový dotazník, který má zmíněný server k dispozici, však odhaluje, že minimálně jeden z nich nemluví pravdu. Poslanec a ekonomický expert strany Radim Vysloužil v lednu 2009 odpověděl na inzerát náborové agentur Retail Formation, která vybírala nové členy do strany.

Podle Škárky prošli kromě Vyskočila výběrovým řízením většina klíčových členů strany - mimo jiné poslanci Lenka Andrýsová, Viktor Paggio nebo nový ministr dopravy Pavel Dobeš. Sám Škárka se prý některých náborů sám účastnil. „Například jsem vybíral Radima Vysloužila, protože v té době jsme zrovna hledali ekonoma a já měl na starosti financování strany," uvedl poslanec.

Strana tak řešila personální krizi

Strana prý tímto způsobem vybírala straníky téměř od počátku svého vzniku. „Strana v té době neměla dostatečnou členskou základnu a trpěla personální nouzí. Proto zvolila tento způsob získávání nových pracovníků, respektive členů." Expanze výběrových řízení pak nastala v době, kdy se Věci veřejné začaly profilovat jako celorepubliková strana.

Výběrová řízení měla podle Škárky být přímo napojena na bezpečnostní agenturu ABL. „Všechny dotazníky dostala jako první Stanislava Bártová, tehdejší ekonomická ředitelka ABL a manželka Matěje Bárty," popisoval proces Škárka.

Pozice byla spojena i s funkcí ve vydavatelství Pražan, který měl členy Věcí veřejných platit. Další finance za loajalitu měli dostávat ze stranické pokladny.

Čtěte také:

Škárka: Do Véček jsem přišel na inzerát jako Kočí. V roli novináře 

Svazačka Kočí vstoupila do strany přes inzerát a psychologický test 

Věci veřejné končí. Vědí to a budou kopat, varuje Pehe  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…