V Norsku útočili teroristé. BIS: Česku bezprostřední nebezpečí nehrozí

23.07.2011 7:09

V centru norského hlavního města Oslo v pátek po půl čtvrté odpoledne explodovala bomba, která zabila minimálně dva lidi a poničila několik budov včetně úřadu norského premiéra Jense Stoltenberga.

V Norsku útočili teroristé. BIS: Česku bezprostřední nebezpečí nehrozí

„Je to šok pro všechny, panuje tu napjatá atmosféra a situace je krajně nepřehledná. V rychlém sledu jedna zpráva za druhou, některé se vyvracejí," okomentoval pro Český rozhlas dramatickou situaci v Norsku tamní velvyslanec Luboš Nový.

Podle předběžných informací se jedná o útok rozsáhlejšího charakteru. V metropoli se údajně našlo několik dalších náloží, situaci navíc přiostřila střelba na shromáždění mládežnické odnože premiérovy strany. Muž převlečený za policistu zde usmrtil pět lidí. Podle velvyslance Nového však zatím nebylo prokázáno, zda spolu tyto dva útoky přímo souvisejí.

„První zprávy byly o tom, že se jednalo o cílený útok na premiéra Stoltenberga," popisuje situaci Nový. Podle něj stále panují dohady, zda měl být premiér na mládežnickém setkání přítomen. Podle předběžných informací je norský premiér v pořádku, bezpečnostní složky však odmítají přiblížit, kde se politik nachází.

"Nemáme bezprostřední informace o ohrožení směřujícím na naše města. Nedá se ale nic vyloučit, informace jsou neúplné, takže musíme postupovat obezřetně. Snažíme se získat co nejvíce iformací. Další rovinou jsou naše kontakty se zahraničními kolegy, výměna informací. Tou třetí rovinou je spolupráce s policií," uvedl v ČT mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubrt.

Centrum bylo uzavřeno, důležité instituce evakuovány

Podle spolupracovníka ČT Yngara Brenna se Norsko dosud těšilo pověsti velmi mírného a bezpečného státu. „Nikdo nepředpokládal takovou hrozbu za reálnou a i armádní složky se udržovaly jen v mírné pohotovosti. V tomto rozsahu si to nikdo nedovedl představit," uvedl Brenn.

Centrum Osla bylo veřejnosti uzavřeno, všechny tamní významné budovy byly evakuovány. „Útok se odehrál přímo v srdci intelektuálního života mezi budovami novin, nakladatelství, vládními budovami, zřejmě v tom někdo shledává souvislost," vysvětloval Brenn.


Čtěte také:


ReproFoto: ct24.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…