Šéf ČSSD: Progresívní zdanění? Věrohodnost postojů VV je velmi nízká

23.07.2011 11:52

Za naprosto nedůvěryhodné považuje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka návrhy Věcí veřejných na majetková přiznání a progresívní zdanění. V rozhovoru pro deník Právo tvrdí, že tuto část opsaly před loňskými volbami z volebního programu sociální demokracie. Voliči ale velmi brzy zjistili, že to VV nemyslí vážně.

Šéf ČSSD: Progresívní zdanění? Věrohodnost postojů VV je velmi nízká

Požadavky Věcí veřejných při jednání koalice o rozpočtu na příští rok na zavedení progresívního zdanění nechávají zcela v klidu předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. „Tuto část volebního programu opsaly VV před volbami v roce 2010 z našeho volebního programu a i díky tomu získaly řadu našich bývalých voličů. Lidé ale brzy zjistili, že to VV nemyslí vážně," říká Sobotka v rozhovoru pro deník Právo.

Dokládá to na tom, že ČSSD několikrát veřejně vyzvala Věci veřejné, aby hlasovaly pro její návrh na daňovou progresi, ale místo toho VV podpořily jeho zamítnutí. „VV podpořily i zamítnutí našeho návrhu na zavedení majetkových přiznání. Věrohodnost jejich dnešních postojů je velmi nízká," tvrdí předseda sociální demokracie.

Škrtání na úkor budoucnosti je dlouhodobě neudržitelné

Ten jako nesmyslné označil kuloárové spekulace, že by v budoucnu mohla při podpoře vlády nahradit Věci veřejné skupinka kolem expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka. „Nedokážu si představit, že by se kterýkoliv poslanec sociální demokracie profiloval na tom, že bude současnou vládu podporovat, zejména v situaci, kdy absolutní většina občanů této země premiéru Nečasovi a jeho koalici nevěří," uvádí Sobotka.

Vládou schválený rozpočet na příští rok je pro ČSSD nepřijatelný, protože škrtá na úkor budoucnosti, neřeší problémy, jenom je odsouvá tak, aby je musela řešit příští vláda. „Škrty v oblasti školství, bezpečnosti a dopravní infrastruktury nejsou dlouhodobě udržitelné. A zejména nám vadí, že opět redukci deficitu zaplatí střední vrstvy a nízkopříjmové skupiny tím, že se bude zvyšovat DPH," konstatuje Sobotka.

K věci:

Progresívní zdanění? Změkčí se Kalouskova image tvrdého rasa 

Progresívní daň teď neprošla. Tak po volbách, slíbil Škromach 

Sobotka varuje boháče: Pořádně vás zdaníme. Babák nechce 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…