Sociální demokraté přichystali plán boje proti korupci

23.07.2011 8:58

Jnk na korupci, prozradí plán, s nímž chce v pondělí předstoupit ČSSD před veřejnost. Plánují transparentní veřejné zakázky, jejich zveřejňování na internetu a také zavedení odpovědnosti úředníků. Hlavní autorkou materiálu je místopředsedkyně ČSSD a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová.

Sociální demokraté přichystali plán boje proti korupci

Nejsilnější parlamentní strana se ač v opozici pokusila připravit plán boje s korupcí. Veřejnosti ho chce ČSSD představit v pondělí, ale jeho obsah zveřejnily už dnes Právo a MF Dnes. Sociální demokraté chtějí obnovit finanční policii nebo elektronizovat veřejnou správu. Hlavní autorkou materiálu je místopředsedkyně ČSSD a bývalá státní zástupkyně Marie Benešová.

Sociální demokraté požadují maximálně transparentní veřejné zakázky, jejich zveřejňování na internetu a zavedení odpovědnosti úředníků. Každá veřejná zakázka by měla mít od jejího vzniku přesný „rodný list", za její vypracování by měl být odpovědný konkrétní pracovník.

Obnovit finanční policii a zrušit anonymní akcie

Ten bude podepsán a ponese za správnost údajů i správnost a transparentnost celého procesu plnou odpovědnost. Přípravná fáze veřejné zakázky by měla být podrobena i veřejné oponentuře, včetně přezkumu antimonopolním úřadem.

Podle ČSSD by měla být veřejná správa plně elektronizována, dokonce i u obcí. V plánu je i obnovení finanční policie, zavedení povinnosti politiků a veřejných činitelů prokazovat od určité částky zdroj nabytého majetku, zrušení anonymních akcií nebo zavedení majetkových přiznání pro vysokopříjmové skupiny občanů.

K věci:

Rampula: Korupce je výhodná, zákony moc složité 

Korupce je téměř všude. Ohrožuje demokracii, soudí Češi 

Neuvěřitelný zájem o šokující popis korupce Ringo Čecha pokračuje 

Foto: Zbyněk Pecák

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…