Šílené, kam se to lidstvo řítí. Johna vyděsil útok v Norsku

23.07.2011 9:46

Teroristický útok v norském Oslu a na ostrově Utoya vedl i k zavedení zvýšených bezpečnostních opatření v ČR. Ministr obrany Alexandr Vondra ale uvedl, že české tajné služby nemají informace, že by radikálové chystali útok i u nás. Podle předsedy Radka Johna by smrt nevinných lidí měla být mementem na té šílené cestě, po které se řítí současné lidstvo.

Šílené, kam se to lidstvo řítí. Johna vyděsil útok v Norsku

Předseda Věcí veřejných Radek John v souvislosti s teroristickými akcemi v Norsku uvedl, že zloba, nenávist a násilí je právě to, co svět v ekonomické krizi potřebuje ze všeho nejméně. „Události v Norsku, smrt nevinných lidí by měla být mementem na té šílené cestě, po které se řítí současné lidstvo. Je třeba hledat cestu domluvy. Nikoliv cestu stupňování agresivity a násilí. To platí jak pro Evropu, Asii, Ameriku, tak pro Českou republiku," prohlásil John.

Bombový útok na norskou metropoli Oslo přiměl k okamžité reakci i české úřady. Policie preventivně zpřísní bezpečnostní opatření. Více policistů se soustředí na hlídání strategických míst i ústavních činitelů. „Je to obvyklý postup, opatření budou podobná jako při lednových útocích v Rusku," cituje MF Dnes mluvčího policejního prezídia Jana Melšu.

Tajné služby pracují v mimořádném režimu

Kromě ambasád se zvýší ostraha i u vládních úřadů nebo synagog. Vrchní ředitel bezpečnosti ruzyňského letiště Martin Hlava uvedl, že na útoky v Norsku už reagovala ostraha. „Pracuje v režimu takzvané maximální bdělosti," sdělil s tím, že do hlídání letiště se zřejmě zapojí ostřelovači, specialisté na výbušniny a psovodi se služebními psy na vyhledávání výbušnin.

V pohotovosti jsou i tajné služby. „Naši lidé nyní pracují v mimořádném režimu, aby jim neuniklo nic, co by naznačovalo, že se něco takového chystá," uvedl mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert. Agenti jsou také v neustálém kontaktu se zahraničními tajnými službami.

Ministr Vondra se snaží atmosféru zklidnit

Česká vláda přiznává, že vzhledem k zapojení státu do protiteroristického úsilí je třeba případná rizika nepodceňovat a odpovídajícím způsobem se připravovat. Situaci se snaží uklidnit ministr obrany Alexandr Vondra. „Podle prvotních informací, které jsem dostal, není v tuto chvíli důvod k zvlášť mimořádným opatřením," informoval Vondra.

K věci:

V Norsku útočili teroristé. BIS: Česku bezprostřední nebezpečí nehrozí

V Česku zatčení teroristé posílali peníze na účet Al-Káidy 

S Usámou mě Hájek pobavil, říká kníže 

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: jih

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …