Kalousek: Vyšší odvodovou zátěž bohatých zhatila neústupnost VV

23.07.2011 10:30

Ministr financí Miroslav Kalousek přiznává v rozhovoru pro deník Právo, že TOP 09 i ODS byly ochotné v rozporu se svým volebním programem za to, že VV kývnou na rychlejší snižování deficitu, na časově omezenou dobu připustit vyšší odvodovou zátěž pro vysokopříjmové skupiny. Tím se připravily o možnost kompromisu, tvrdí šéf resortu.

Kalousek: Vyšší odvodovou zátěž bohatých zhatila neústupnost VV

Vyšší odvodová zátěž pro vysokopříjmové skupiny byla na spadnutí. V rozhovoru pro deník Právo to připouští ministr financí Miroslav Kalousek. „Věci veřejné dobře věděly, že TOP 09 i ODS jsou ochotny v rozporu se svým programem za to, že VV kývnou na rychlejší snižování deficitu, na časově omezenou dobu připustit vyšší odvodovou zátěž pro vysokopříjmové skupiny," uvádí Kalousek.

Obě silnější strany musí toto odmítnutí akceptovat, ale VV se tím připravily o možnost takového kompromisu. „Uvítal bych, kdyby VV do září nahlédly, že je potřeba snižovat deficit rychleji a rozhodly se hlasovat pro 19procentní sazbu. Potom je možné si sednout znovu ke stolu a začít projednávat další opatření, protože další měsíc budeme projednávat daň z příjmů," nechává Kalousek ještě otevřená vrátka dohodě.

Věci veřejné si odkrojují ze salámu a diví se, že najednou není

Ministr financí se rovněž ohradil proti tvrzení VV, že více řeže výdaje jejich resortů. „Je absurdní tvrdit, že jsem nespravedlivý. Po odečtení mandatorních výdajů krátím ve všech kapitolách naprosto stejně. Prostředky fondu dopravní infrastruktury nejsou provozní prostředky kapitoly. To si pan ministr při vší úctě plete hrušky s jablky," rýpl si Kalousek do ministra dopravy Pavla Dobeše.

Připomíná, že VV si už vyvzdorovaly více peněz na důchody, větší kompenzace DPH pro rodiny s dětmi a ustoupily od dohody o DPH, čímž nafoukly sociální výdaje proti výdajům prorůstovým. „Mně jejich nářek připomíná nářek někoho, kdo bude potřebovat k určitému datu šišku salámu. Dá si ji do lednice a každý den si ukrojí kolečko, ořeže ji až na provázek, a když potřebuje celou šišku, tak začne křičet, kde mám ten salám," glosuje Kalousek počínání nejmenší vládní strany.

K věci:

Progresívní zdanění? Změkčí se Kalouskova image tvrdého rasa 

Průlom. Kalousek připustil vyšší zdanění bohatých. Voliči to pochopí 

Daňová reforma Kalouska? Podnikatele dostane do hrobu, tvrdí Mládek 

Foto: Hans Štembera

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…