Drábek nechce doplácet penze Slovákům. Přestane přispívat i Čechům

25.07.2011 7:18

Evropská unie nařídila České republice, že pokud chce dorovnávat penzi Čechům, kteří pobírají nižší slovenské důchody, musí doplácet i slovenským důchodcům. Ministr práce Jaromír Drábek chce případ vyřešit tak, aby to co nejméně zatěžoval státní kasu. Tím pádem hrozí, že se penze nebude dorovnávat ani českým občanům.

Drábek nechce doplácet penze Slovákům. Přestane přispívat i Čechům

„Na řešení jsme pracovali velmi intenzivně. O dalším postupu ale rozhodnu až ráno," řekl Lidovým novinám Drábek. Možnost ukončení doplácení důchodů ale připouští i Jiří Král, který má tuto agendu na ministerstvu na starosti. „Jde o politické rozhodnutí. Parlament by mohl například schválit zákon, který vyplácení příspěvků ukončí," dodává Král.

Důchodci se budou soudit

Pokud se stát rozhodne přestat doplácet důchody, bude muset čelit soudním sporům. „ V takovém případě jsme určitě připraveni absolvovat další soudní martyrium. A vždy se dostaneme k základním ústavním principům, které nám opakovaně dávají za pravdu," varuje Silvia Weiszová. Ta se už osm let snažila, aby její maminka pobírala stejný důchod jako její čeští vrstevníci. „Prostě škrtnout ten dorovnávací příspěvek je pro stát samozřejmě lehké. Nemusí u toho přemýšlet, jak to zařídit tak, aby byli spokojeni i lidé," dodává ještě.

Jestliže se stát rozhodne narychlo pozastavit dorovnávací příspěvky, nemusí to znamenat, že se tak zbaví povinnosti doplácet důchod Slovákům. Kdo stačil podat žádost v době, kdy platil evropský verdikt, může si příspěvky nárokovat. To se však týká pouze desítek důchodců. Původně panovaly katastrofické obavy, že by dorovnávací příspěvky pro slovenské důchodce mohly připravit státní kasu až o desítky miliard korun ročně.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…