Revize cen léků měla být už dávno, plýtvá se miliardami

25.07.2011 9:33

Státní ústav pro kontrolu léčiv nemá už tři roky dokončenou revizi léků. Pojišťovny a pacienti kvůli tomu zbytečně zaplatili deset miliard korun. Novela zákona, která se zabývá revizí léků, toto zdržování ještě legalizuje.

Revize cen léků měla být už dávno, plýtvá se miliardami

Státní ústav pro kontrolu léčiv měl dokončit revizi léků do konce roku 2008. „Vysoké poplatky kvůli tomu, že revize není hotová, platíme několik let," řekl pro iDNES.cz prezident České lékařské komory Milan Kubek. Tím, že ústav ještě nepřehodnotil maximální ceny regulovaných léků, pacienti už zbytečně zaplatili 10 miliard korun.

„Správní řízení týkající se revizí úhrad léčivých přípravků ze zdravotního pojištění neustále probíhají. Rozhodnutí o přecenění ještě nebylo vydáno ve 27 procentech nákladů zdravotních pojišťoven na léky. Jedná se ale o skupiny léků s minimální úsporou. O úsporově nejvýznamnějších skupinách léčiv se již rozhodlo. Pravomocná rozhodnutí přinesla roční úspory 5,2 miliardy korun, nepravomocná pak 2,7 miliardy," informuje mluvčí SÚKL Lucie Šustková o probíhající revizi.

Trvání revize neovlivníme

Šustková se také brání, že SÚKL nemůže ovlivnit, jak dlouho bude revize léků probíhat. „Ovlivní ji jen jeho účastníci. Ti mají možnost podávat námitky a odvolání, prostřednictvím kterých proces revize prodlužují. A odvolávat se mohou i opakovaně. Takto může účastník na dlouho zdržet nově stanovené maximální ceny výrobce nebo úhrady ze zdravotního pojištění, dokud ministerstvo zdravotnictví jako odvolací orgán nepotvrdí naše rozhodnutí," dodává Šustková.

Nedá se tedy říct, kdy bude revize léků dokončena. Libuše Borská z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví však popírá, že by průtahy měly tak negativní dopad na peněženku pacientů. „Pacienti nedoplácí na léky, které ještě neprošly revizí, víc, než kdyby již byly zrevidovány," tvrdí Borská.

Novela zákona zjednodušuje revizi

Revizí léků se zabývá novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. „Do správních řízení přináší hlavně administrativní zjednodušení," komentuje novelu Borská.

Milan Kubek ale novelu zákona kritizuje. „Novela nenařizuje revize léků každoročně, jak je tomu doposud, ale jednou za tři roky. Tedy v podstatě legalizuje současný stav, kdy není hotovo," nelíbí se Kubkovi.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…