Benešová pro Radiožurnál: Chceme majetková přiznání

25.07.2011 9:13

Česká sociální demokracie by ráda zprůhlednila veřejné zakázky a zveřejňovala je na internetu. To ale požadují i Věci veřejné. V čem jsou její plány rozdílné s tím, co již předložily v minulosti Věci veřejné, to ČSSD dnes řekne na brífinku.

Benešová pro Radiožurnál: Chceme majetková přiznání

Na dnešek ČSSD plánuje, že upřesní své další protikorupční plány. Kromě maximálně průhledných veřejných zakázek a jejich zveřejňování na internetu, by ráda ČSSD obnovila finanční policii anebo prosadila majetková přiznání.

"Každá veřejná zakázka by měla mít od jejího vzniku přesný "rodný list", za její vypracování by měl být odpovědný konkrétní pracovník, který bude podepsán a ponese za správnost údajů i správnost a transparentnost celého procesu plnou odpovědnost," píše se údajně v programu. Přípravná fáze veřejné zakázky by měla být podrobena i veřejné oponentuře, včetně přezkumu antimonopolním úřadem. 

Související:
Pražská ČSSD chystá "rodný list" pro každou zakázku
VV: Úspěchy Radka Johna na MV

Veřejná správa má být plně elektronizována, dokonce i u obcí. "I v případě obcí bychom měli trvat na povinném zavedení elektronických hlasovacích zařízení v zastupitelstvech, včetně konkrétního hlasování na internetu v případě rad," požaduje ČSSD. 

V plánu je i obnovení finanční policie, zrušení anonymních akcií nebo zavedení majetkových přiznání pro vysokopříjmové skupiny občanů, či zavedení povinnosti politiků a veřejných činitelů prokazovat od určité částky zdroj nabytého majetku. Místopředsedkyně strany Marie Benešová k tomu Radiožurnálu řekla, že ale zatím není jasné, o jak velký majetek by šlo.

„Je potřeba se shodnout na tom limitu - jestli by to třeba bylo od pěti milionů, deseti milionů. Limit není daný, nicméně cítíme to jako potřebu, majetková přiznání, protože příkladů z minulosti náhlého zbohatnutí je tady mnoho a lidé na to oprávněně poukazují," uvedla Benešová v rozhovoru pro rádio.

Progresivní daň jen na chvíli

V souvislosti s majetkovým přiznáním se před časem vedly debaty o tom, že by vláda zavedla na přechodnou dobu takzvanou progresivní daň.  Ministr financí Miroslav Kalousek ale řekl, že by byl takovou daň ochoten na přechodnou dobu zavést pouze v případě, kdyby Věci Veřejné přistoupily na sjednocení DPH na 19 procentech. Nejmenší vládní strana to ale odmítla.

Podle Kalouska tím diskuse o vyšším zdanění bohatých skončila. „Já nic nehodlám a ani nic takového udělat nechci! Já jsme pouze říkal, že při diskusi o DPH -v zájmu rychlejší konsolidace - po přechodnou dobu nějakým instrumentem by byla o něco vyšší progrese.....Nicméně ta diskuse skončila. Věci veřejné odmítly devatenáctiprocentní sazbu k 1. 1. 2012. A já , samozřejmě, nehodlám navrhovat něco jiného," poznamenal k tomu ale Kalousek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …