Daně nezvyšovat. Místo toho zrušit zbytečné instituce a přiškrtit dávky

25.07.2011 12:48

Ministr financí Miroslav Kalousek neuspěl minulý týden se svou snahou zvýšit DPH na 19 procent a zajistit tak rozpočtu další příjmy. Vláda by ale měla nejprve hledat peníze u sebe, píše časopis Týden a za účinnější než zvyšování daní navrhuje zrušit zbytečné úřady, hledat rezervy ve štědrém systému sociálních dávek a zavést daň z hazardu.

Daně nezvyšovat. Místo toho zrušit zbytečné instituce a přiškrtit dávky

Místo zvyšování DPH by se vláda měla zaměřit nejdříve na to, jak výdaje ze státního rozpočtu snížit. „Rušit celé úřady i jejich agendy," nabízí radu ekonom Petr Mach, jinak také autor rubriky Úřady na zrušení v časopise Laissez Faire. Tam postupně zveřejnil šest desítek institucí, které jsou úplně zbytečné a jejichž zrušením by stát ušetřil 20 miliard ročně.

Do výčtu úřadů patří i Ústav pro hospodářskou úpravu lesů s rozpočtem téměř 200 milionů korun a 427 zaměstnanci, který pravidelně publikuje zprávy o rozloze a struktuře českých lesů, nebo Ústav zemědělské ekonomiky a informací s rozpočtem 173 milionů korun a 204 zaměstnanci, jenž provozuje knihovny zemědělské literatury.

Místo rušení vznikají další úřady

Přestože vláda plánovala zeštíhlení státní agendy o sedm až deset procent, upozorňuje časopis Týden na to, že koalice naopak plodí nové úřady. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje „Seed Fond" na podporu začínajících inovativních firem, vláda schválila návrh zákona o zřízení Generální inspekce bezpečnostních sborů a zřídila Vládní výbor pro koordinaci boje s korupcí.

Nejsou to ale jen zbytečné úřady, jejichž zrušení by mělo blahodárný dopad na výdajovou stránku státního rozpočtu. Rezervy by se daly najít v poskytování sociálních dávek, za něž stát utratil v minulém roce 440 miliard korun, což činí 38 procent rozpočtu. Češi mohou přes různé úřady čerpat 29 různých dávek. V rámci nových opatření budou úředníci pátrat nejen po příjmech svých klientů, ale i po jejich majetku.

Český stát má příjem z daní relativně vyšší než ty nejbohatší

Podle statistiky Mezinárodního měnového fondu s názvem Fiscal monitor má český stát k dispozici příjmy odpovídající 41 procentům HDP. Pro srovnání příjem z daní se u dvaceti nejvyspělejších států světa pohybuje v průměru o pět procent níž. Přesto strážce české, relativně bohaté kasy Miroslav Kalousek v uplynulých týdnech žádal, aby se na DPH vybíralo příští rok ještě více.

Časopis Týden poukazuje také na to, že další možné miliardy jsou ukryty v peněženkách osob samostatně výdělečně činných. Ty mnohdy odvádějí stejnou práci jako zaměstnanci, ale v porovnání s nimi posílají do státní kasy o dvacet miliard méně. Lidé na „vlastní noze" si budou při výpočtu daně od svého příjmu i nadále odečítat takzvaný výdajový paušál 40 až 80 procent.

Hazard se nedaní a peníze utíkají na veřejných zakázkách

Protože zdanit lze takřka cokoli, tak působí téměř až neuvěřitelné, že v Česku daním až dosud unikal hazard. Přitom jde o odvětví, které tvoří čistý zisk 30 miliard korun ročně, z čehož by rozpočtu mohlo plynout kolem sedmi miliard. Od ledna 2012 by se to ale mohlo soudě podle slibů ministra financí Kalouska změnit.

Srovnatelnou záhadu představují v českých rozpočtech i veřejné zakázky. Svědomitý strážce státní pokladny by jim měl věnovat mimořádnou pozornost. Nejde jen o čtyřikrát předražené obrněné transportéry Pandur nebo stamilionové zisky za pronájem ozvučovací techniky od firmy ProMoPro. Jak ale ukázal audit na ministerstvu dopravy po nástupu Víta Bárty, nesmyslně se utrácelo za zalévání květin, dražé TicTac a služební auta se myla dvakrát denně v myčce.

K věci:

Zuřiví živnostníci: Kalousek prachy jen bere. O úsporách už mlčí 

Daňová reforma Kalouska? Podnikatele dostane do hrobu, tvrdí Mládek 

Kalousku, tady šetři. Návrhy, které uchrání lid před zdražením

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…