Rozhlas varuje: Vodní záchranka brzy nebude mít peníze

25.07.2011 14:17

Financování vodní záchranné služby je ohroženo. Nejsou na ní totiž peníze. Vodní záchranka si musí vystačit jen s miliónem a půl ročně a to přestože ji často při zásazích využívá i zdravotnická záchranná služba. A podle zjištění Českého rozhlasu to nezmění ani nový zákon o zdravotnické záchranné službě, který připravuje ministr Leoš Heger.

Rozhlas varuje: Vodní záchranka brzy nebude mít peníze

V Česku ubývá vodních záchranářů. Nemají totiž peníze ani na techniku a vybavení a řada z nich slouží zadarmo. To je podle prezidenta Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Davida Smejkala ale neudržitelný stav.

„Počty členů nám ubývají, místní skupiny nám zanikají. V podstatě ti lidé to už nejsou schopni to dále táhnout. To znamená, že vodní záchranáři z této republiky už začínají pomalu mizet. A je to obrovská škoda, protože jejich práce je nezastupitelná, na vodních plochách jsou oni první svojí přítomností. To znamená, že žádná složka integrovaného záchranného systému je nemůže plně nehradit," vysvětlil Smejkal v rozhovoru pro Radiožurnál.

Nedostatek financí potvrdil i náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Pavelka. „Systémově resort zdravotnictví vodní záchrannou službu, stejně tak horskou záchrannou službu nepodporuje, protože se nejedná o zdravotnickou službu. Ani nový zákon o zdravotnické záchranné službě ovšem tuto problematiku nijak neřeší a neovlivní," řekl Pavelka pro Český rozhlas.

Nové pravomoci: Vykázat z nebezpečného místa

Podle rádia ale vodní záchranáři požadují i přes nedostatek peněz větší pravomoci. Češi jsou totiž tradičně při koupání neopatrní. Podle čísel záchranářů se ročně v Česku utopí zhruba dvě stě lidí, k tomu přibývají ještě vážná zranění u vody. Vodní záchranná služba by je za to i přesto pokutovat nechtěla. I tak by ale záchranář měl podle Smejkala některé nové pravomoci získat.

„Měl by mít pravomoc vás třeba vykázat z nebezpečného místa, nebo vykázat z oblasti, kde třeba mohlo dojít, nebo došlo k nějakým úrazům. Mohou to být skoky ze skal, které také končí tragicky - frakturou páteře. Ti lidé si zkazí celý život," dodal Smejkal.

Foto: vzscck.cz

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…