Pane Kalousku, tohle není vtip: Paroubek se rve za živnostníky

26.07.2011 5:12

Ministr financí Miroslav Kalousek přišel s dalším nápadem. Kromě toho, že podporuje zvýšení DPH a nebyl by ani úplně proti znovuzavedení progresivního zdanění, chce nyní snížit i výdajové paušály u OSVČ, což by znamenalo další zvýšení daní. To se však nelíbí mnoha jeho koaličním, ale i opozičním kolegům.

Pane Kalousku, tohle není vtip: Paroubek se rve za živnostníky

Podle HN usoudilo ministerstvo financí, že osoby samostatně výdělečně činné platí státu příliš malé daně. Rozdíl mezi tím, co zaplatili na daních, a co jim stát vrátil, mají být za první půl rok 1,2 miliardy v minusu, i když lze očekávat, že se během roku tato čísla dostanou do plusu. Před čtyřmi měsíci Kalousek však ještě sliboval, že daňové paušály snižovat nebude.

Více: Kalousek chce přiškrtit živnostníky. Platí prý moc nízké daně

Sliby, chyby

„Informace o chystaném zvýšení odvodové zátěže živnostníků jsou zcela nepravdivé a já ujišťuji, že vláda naplní své programové prohlášení, kde se zavázala nezvýšit odvodovou zátěž živnostníků," prohlásil Kalousek letos v únoru.

Psali jsme: Vyvolá Kalousek rozkol v koalici? ODS proti vyššímu zdanění OSVČ

Proti se nestaví jen ministr průmyslu Martin Kocourek z ODS a prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák či šéf Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda, ale i poslanci několika stran. „Kalousek rád provokuje. Vždy, všude a všechny," reagoval stručně pro ParlamentníListy.cz místopředseda Rozpočtového výboru Michal Doktor z ODS.

Chce Kalousek zlikvidovat živnostníky?

„Tato cesta je špatná. OSVČ zasluhují spíše podporu, než abychom jim házeli klacky pod nohy a zlikvidovali je jako skupinu podnikatelů. Nevím o tom, že by měl pan ministr něco takového předjednáno v koalici, tak si počkám na konečný návrh," řekl ParlamentnímListům.cz člen Hospodářského výboru Jaroslav Plachý z ODS.

Člen stejného výboru Otto Chaloupka z Věcí veřejných má podobný názor jako Plachý. „Vypadá to, že se podnikání v České republice přestává vyplácet. Podnikatelé trpí a když jim sebereme další peníze, nebudou mít z čeho platit zaměstnance. Zdá se, že pan ministr financí chce, aby lidi, kteří živí sami sebe nebo další, šli raději na úřad práce," řekl redakci poslanec.

Mičurin Kalousek

Místopředseda Rozpočtového výboru Jiří Paroubek z ČSSD se také nad nápady ministra Kalouska pozastavil. „Výdajové paušály jsou skvělý daňový institut, který v roce 2006 prosadila vláda pod mým vedením. Je to další ukázka daňového mičurinství ministra Kalouska. Učiní život složitější statisícům OSVČ. Že je to v rozporu s jeho vlastními předvolebními sliby, na to zvysoka kašle," řekl serveru ParlamentníListy.cz expremiér Paroubek.

Předseda Hospodářského výboru Milan Urban z ČSSD má podobný názor. "Je to další důkaz toho, že ministr Kalousek nedrží slovo. Pokud to zavede, je to bič na malé a střední podnikatele a bude to znamenat dramatický pokles jejich konkurenceschopnosti," uvedl Urban.

Čtěte také: Jó, za Paroubka, to se žilo! Budeme jednou vzpomínat

Předseda Unie malých a středních podniků ČR a poslanec ODS David Šeich se proti Kalouskovi také postavil. „Je to krok špatným směrem. Zvykem pana ministra Kalouska se v poslední době stalo vypouštět pokusné balonky, které nejsou nijak zakotveny v koaliční smlouvě. Pro mnoho živnostníků se zvednou administrativní náklady, mnoho z nich skončí na úřadech práce, čili v konečném důsledku stát nejenže nezíská více peněz, naopak bude mít navíc náklady na politiku zaměstnaností," míní poslanec.

Psali jsme: Zuřiví živnostníci: Kalousek prachy jen bere. O úsporách už mlčí

Trestání lidí

Místopředseda Hospodářského výboru Aleš Rádl z ODS ministra financí lehce pošťouchl. „Zřejmě se jedná o nějaký návrat k jeho ideovým kořenům lidoveckého rovnostářství. S volebním programem jeho momentální politické strany ani s volebním programem ODS a s pravicovou reformou to nemá zbla společného," řekl serveru ParlemanentníListy.cz Rádl.

Čtěte také: Ekonomové proti Kalouskovi: Nezvedejte daně, hledejte úspory 

„Očekávám nadále, že moje vláda bude činit především takové kroky, které vytvoří předpoklady pro trvale jiný pohled na úlohu státu a úlohu jednotlivce a že bude tomu jednotlivci vytvářet předpoklady, aby tuto změnu mohl absorbovat. Daňově trestat lidi, kteří se starají sami o sebe a od státu toho už dnes chtějí minimálně, je cesta právě opačným směrem," dodal Rádl.

Návrat k roku 2008?

Zastání však ministr Kalousek našel poněkud paradoxně u člena Rozpočtového výboru Michala Babáka z Věcí veřejných. „Souhlasíme s tím vrátit paušály na stav z roku 2008. Myslím, že by s tím OSVČ neměly mít větší problém," uvedl poslanec. To by například znamenalo snížení paušálu u řemeslníků z 80 na 60 procent a u ostatních živnostníků z 60 na 50 procent.

„Existuje mnoho různých způsobů, jak vytáhnout lidem peníze z peněženek, a tak zvýšit daňovou zátěž. Vše to jsou prostě matematické operace, jejichž smyslem je přinést peníze do státního rozpočtu. Nevím, kolik pan ministr hledá a proč volí právě tuto cestu," říká člen Rozpočtového výboru Pavel Bém z ODS.

Psali jsme: Pravicový filozof o vládě: Slaboch Nečas, hloupý účetní Kalousek

Paušály moc vysoké

Místopředseda Rozpočtového výboru Jan Farský z TOP 09 míní, že by výdajové paušály měly být stanoveny zhruba ve výši průměrných výdajů. „Pro OSVČ jsou paušály tak atraktivní díky snížené administrativě a stát ušetří za jednodušší kontrolu. Nastavovány byly v letech výjimečné konjunktury, už tehdy s předpokladem jejich úprav dle aktuální situace. Dnes jsou vysoko nad průměrnými výdaji. Jejich vyladění podporuji, musí ale zůstat oboustranně výhodnými pro stát i OSVČ," zastal se Kalouska poslanec Farský.

"V tuto chvíli není na stole žádný návrh, ministerstvo financí analyzuje příčiny výpadku daní u OSVČ. V předložené daňové reformě se naopak počítá se snižováním odvodové zátěže živnostníků," říká místopředsedkyně Rozpočtového výboru Helena Langšádlová z TOP 09. Podobně argumentuje i místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

„Myslím, že situace nutí všechny, i ministra Kalouska, přijímat úsporná opatření ve všech oblastech, někdy i v rozporu s původními přísliby," hájí ministra financí podobně členka Hospodářského výboru Ludmila Bubeníková z uskupení Starostové a nezávislí.

Střílení od boku

„Myslím, že je to další ukázka improvizace, s jakou tato vláda přistupuje k reformám. Nepromyšlené a od boku střílené návrhy jen destabilizují podnikatelskou sféru," kritizuje Kalouska člen Hospodářského výboru Jan Bureš z ODS.

Psali jsme: Odplivli si před Kalouskem. Poslanci ODS v šoku z daní pro bohaté

Člen Rozpočtového výboru, nezařazený poslanec Jaroslav Škárka, není snahou ministerstva financí také nadšen. „Navíc si myslím, že to více peněz do státní pokladny nepřinese. Spíš budou OSVČ hledat cesty, jak uvedené obejít a odvádět státu stejně. Osobně se dlouhodobě přikláním ke snižování výdajů státu včetně mandatorních. A rozhodně bych uvítal úspory v organizacích spadajících pod jednotlivá ministerstva," řekl ParlamentnímListům.cz Škárka.

OSVČ skoro milion Čechů

V roce 2011 mohou osoby samostatně výdělečně činné využít tyto paušály: řemeslné živnosti 80 procent, zemědělská výroba, lesní a vodní hospodářství 80 procent, ostatní živnosti 60 procent, takzvaná svobodná povolání, příjmy z autorských práv, podnikání podle zvláštních předpisů 40 procent, příjmy z pronájmu 30 procent. Jako OSVČ podniká v současnosti necelý milion Čechů.

Nejde o první snahu TOP 09 získat od OSVČ více peněz. Ministr Leoš Heger přišel loni v listopadu s návrhem, aby platily větší zdravotní pojištění.

  • Vláda schválila rozpočet. Ne, ano, ano, ne tupým škrtům, řekl Bárta 
  • Kocourek: Snížení paušálů by přimělo řadu živnostníků skončit s podnikáním
  • Kalousek chce ořezávat paušály, Kocourek nesouhlasí
  • Nečas neveří svým uším. Heger chce snad porušit koaliční dohodu
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Lukáš Petřík

    Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

    Důchodová reforma

    Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

    13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

    Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…