Hajzlové z Věcí veřejných. Ale Nečas se drží, řekl spisovatel Vaculík

25.07.2011 16:55

Fandí vládě, ale politici Věcí veřejných mu nestojí ani za to, aby si zapamatoval jejich jména. Spisovatel a novinář Ludvík Vaculík v rozhovoru pro časopis Týden přiznává, že nadržuje vládě před národem. Proto se mu líbí, že se Petr Nečas ve funkci premiéra tak drží. O prezidentu Václavu Klausovi pak soudí, že si některými projevy své povahy kazí politický profil.

Hajzlové z Věcí veřejných. Ale Nečas se drží, řekl spisovatel Vaculík

Autor manifestu Dva tisíce slov z roku 1968 novinář a spisovatel Ludvík Vaculík si váží poměrů, které u nás teď jsou, ale zároveň mu na nich všechno vadí. „Hlavně to, že je to neodstranitelné. Nedá se to vyřešit ani výměnou lidí, protože ti pokračují ve stejných šlépějích," uvádí Vaculík v rozhovoru pro časopis Týden.

Když je na besedách s mladými lidmi tázán, zda by nebylo znovu potřeba napsat nějakých Dva tisíce slov, odpovídá záporně. „To zlo, proti kterému jsme tehdy byli a které sídlilo na jednom místě a mělo svou adresu, se demokraticky rozprostřelo. Dnes může každý dělat pořádek akorát okolo sebe," vysvětluje pětaosmdesátiletý spisovatel svůj postoj.

Vláda to má těžké, když v ní jsou hajzlové z VV

Přesto netají, že nadržuje vládě před národem. „Ten národ má v povaze být nespokojený. Ale ono je tak těžké něco udělat. Prostě cítím za ty lidi, kteří to mají dělat a dělají to třeba i s nejlepšími úmysly. Role národa je prostá a jednoduchá. Nadávat. Stěžovat si. Mně se ale líbí, že ten Nečas drží a drží a drží. Nečas se vážně drží!" chválí Vaculík premiéra.

Ztotožňuje se s názorem své manželky Madly, že když jsou ve vládě Schwarzenberg, Vondra, tak to přece nemůžou být hajzlové. Ale mají to o to těžší, že tam mají skutečné hajzly, ty z Věcí veřejných. Proto by měli novináři pojmenovávat, kdo ve vládě dělá bordel, tedy Věci veřejné, a ne pořád psát o vládě jako celku.

Metály měli dostat nejdříve vojáci a vězňové

Pro prezidenta Václava Klause má nikoli politickou, ale morální kritiku. „On si určitými projevy své povahy kazí svůj politický profil. Ale já se vždycky snažím pochopit, proč co dělá a říká," uvádí Vaculík a předpokládá, že by jejich osobní setkání proběhlo beze slov. „Když by se on mě neptal, nic bych neříkal. Řídím se podle přísloví ´Jez, co ti dajú, a mluv, když sa ťa ptajú´," vysvětluje.

S jeho předchůdcem Václavem Havlem se znal dobře z disentu a také od něj na Pražském hradě převzal státní vyznamenání. „Dostal jsem ho pozdě, protože Havel vyznamenával lidi ze svého okruhu. Ale nebyla to jeho chyba. Za to mohli ti, co to navrhovali. Dobře, pak jsem to přece jen dostal. Ale vždy, když vyznamenali nějakého vojáka nebo vězně, říkal jsem si: ´Ježíšmarjá, ten to měl mít dřív než já!´" přiznává Vaculík.

K věci:

Havel se rychle uzdravuje. Může už kaviár i šampaňské 

Umělci: ČT má tristní program. Není katastrofální, hájí Šticha 

Nenávist chudých k bohatým poroste. Kvůli politikům, varují sociologové

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…